Det er ikke nødvendigvis nemt at finde ud af, hvem du skal have dit bredbånd hos. Vi guider dig gennem de fleste tvivlsspørgsmål.

Der er meget at overveje, før man skifter leverandør af bredbånd og mobilt internet. Hastighed, dækning, stabilitet og pris.

Først skal du danne dig et overblik over mulighederne – til det kan du eksempelvis bruge bredbånd.dk

Hvilken hastighed skal du vælge?

Hastigheden på en bredbåndsforbindelse står altid angivet i download/uploadhastigheder. F.eks. betyder en forbindelse på 50/25, at der kan downloades med op til 50 megabit i sekundet og uploades med op til 25 megabit i sekundet. Download-hastigheden er med til at bestemme, hvor stærkt det går, når du henter filer, besøger hjemmesider og så videre. Upload-hastigheden påvirker hvor stærkt det går, når du eksempelvis skal lægge noget fra din egen computer ud på internettet. Langt de fleste internetbrugere vil have mere glæde af en høj download-hastigheden end en høj upload-hastighed.

Bredbåndsselskaber markedsfører sig på den maksimale hastighed, de kan tilbyde. Med lidt mindre bogstaver står det angivet, at det altid er “op til” en given hastighed. Altså er det langtfra sikkert, at du vil kunne få den maksimale hastighed selskabet reklamerer med. Faktisk er det nærmest sikkert, at du ikke får maksimal hastighed. Hvad der reelt kan leveres af hastighed til den enkelte kunde afhænger nemlig af en masse forskellige faktorer, og tophastigheden kræver helt perfekte, noget nær utopiske forhold. Du vil formentlig få en udmærket hastighed alligevel, selvom den kan vise sig at være et stykke fra tophastigheden.

Dækning

Der er forskel på, hvilke selskaber, der kan levere bredbånd der, hvor du bor. Mange af dem lejer nemlig TDC’s kabler, som sender internetsignalet ud til dig. Nogle steder i landet er omkostningerne ved at levere et bredbånd, højere end det selskabet kan tjene på det. Derfor er der nogle selskaber, der ikke dækker hele Danmark. Bredbåndsselskaberne vil typisk bede dig om at indtaste din adresse i en formular på deres hjemmeside for at finde ud af, om og hvad de kan levere til dig.

Stabilitet

En fornuftig hastighed på en adresse med dækning, er desværre ikke nødvendigvis ensbetydende med en stabil bredbåndsforbindelse. Mange faktorer påvirker stabiliteten af en forbindelse, så det er reelt umuligt at love en stabil forbindelse i flere tilfælde. Heldigvis har du som forbruger altid 14 dages fortrydelsesret, så der er tid til at bedømme stabiliteten af din nye forbindelse.

Bredbåndspriser – Få gratis oprettelse

Bredbåndsselskaber har tit introduktionstilbud, der skal lokke kunder til. Det er ofte en højere hastighed og/eller en nedsat pris i en begrænset periode. Andre selskaber har gratis oprettelse. Inden du lægger dig fast på en ny bredbåndsudbyder, bør du være helt klar over hvad prisen bliver efter intoperioden. Vi anbefaler, at du vælger en udbyder uden bindingsperiode, så du frit kan skifte, hvis du får et bedre tilbud.

Særligt om fiberbredbånd

Fiberbredbånd bruger andre kabler end traditionelle bredbåndsforbindelser. Det betyder, at signalerne til og fra centralen til dig går meget hurtigere. Resultatet er, at fiberforbindelser er langt mere stabile og ikke mindst meget hurtigere end almindeligt bredbånd. Det er dog ikke hele Danmark, der kan få fibernet. Det er mest udbredt i Sønderjylland og på dele af Sjælland.

Waoo, som er ejet af en lang række energiselskaber, er den største leverandør af fibernet i Danmark.

Du kan læse mere om fibernet på bredbånd.dk 

Særligt om mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er internet i lommeformat. Med et data-simkort kan du komme på nettet overalt – eksempelvis via et lile usb-modem eller en wifi-router. Mobilt bredbånd er forbundet til telemasterne. Derfor er hastighederne på mobilt bredbånd ikke angivet på samme måde som traditionelt bredbånd og fiberbredbånd med download og upload-hastigheder. I stedet står der en forbrugsgrænse – altså hvor mange gigabyte data, du kan bruge hver måned.

Tjek hvad der sker, hvis du bruger mere data end den inkluderede. Nogle selskaber nedsætter hastigheden og andre tager betaling for ekstra data.

Hastighederne på mobilt bredbånd kan variere voldsomt, og afhænger af hvilket mobilnetværk, man er forbundet til. Hvis du på forhånd ved, hvor du vil bruge det mobile bredbånd mest – eksempelvis i toget på vej til og fra arbejde eller i sommerhuset, anbefaler vi, at du tjekker datadækningen de steder hos de enkelte selskaber. En 4G-forbindelse er klart at foretrække. 3G kan gå an.

På bredbånd.dk kan du sammenligne priser på mobilt bredbånd.