Vores guide til fladskærmskøb kan spare dig for bekymringer og penge. Læs den her.

Fladskærme er noget af det forbrugerelektronik, der udvikler sig aller hurtigt. Heldigvis giver det både bedre tv-oplevelser og priser i frit fald. Skærme, der var økonomisk opnåelige for de fleste for få år siden, koster i dag mindre end en gennemsnitlig månedsløn. Den udvikling ser ikke ud til at stoppe foreløbig.

Når man står foran at købe en ny fladskærm, er der mange valg at tage. Her gennemgår vi nogle af de vigtigste overvejelser. Først ser vi nærmere på skærmens opløsning. Tommelfingerreglen er, at jo flere pixels, desto skarpere billede.

Fuld HD
Alle moderne fladskærme har i dag en opløsning på mindst 1920 horisontale og 1080 vertikale pixels. Meget forenklet er pixels de bittesmå prikker skærmen består af. De lyser op og danner så billedet. Flere og flere danske tv-kanaler sender i fuld HD og det er den mest udbredte opløsning hos de fleste streamingtjenester.

Ultra HD/4K
Opløsningen på ultra HD-skærme (også kaldet 4K) er fire gange højere end fuld HD; 3840 horisontale pixels og 2160 vertikale pixels. Det giver et helt utroligt skarpt billede. Prisen er kommet så langt ned, at UHD-skærme er begyndt at blive allemandseje. Det fulde udbytte lader dog vente på sig, fordi kun ganske få tv-kanaler sender i opløsningen. Netflix får gradvist mere og mere indhold i UHD. Signaler der ikke er i UHD, bliver opskaleret, fordi skærmen må nøjes med at “gætte” farven på de resterende pixels.

Producenterne bruger en af tre skærmteknologier, som påvirker billedkvaliteten: LED, QLED og OLED.

LED
På LED-tv åbner og lukker millioner af flydende krystaller for lyset, der kommer fra lysdioder. Det gør LED-skærme slanke og meget energieffektive. Til gengæld kan de ikke gengive sort helt korrekt, og bagbelysningen kan skinne ujævnt igennem.

QLED
Samsung har udviklet skærmteknologien QLED, som meget kort fortalt er en yderst forbedret version af LED. Hver krystal udsender enten blåt, grønt eller rødt lys, når de bliver ramt af bagbelysningen. Lyset sendes så videre til de respektive pixels på skærmen. På den måde kan QLED gengive alle farver fuldt ud – dog ikke sort på samme måde som OLED.

OLED
I en OLED-skærm bliver lyset udsendt af de enkelte pixels. Det gør, at skærmen kan gengive sort helt perfekt, fordi hver pixel kan slukkes og tændes. I forhold til QLED er en OLED-skærm dårligere til at skrue op for lysstyrken.

Hvilket HDMI kabel skal du vælge til dit nye tv? Bliv klogere på Bredbånd.dk

Størrelsen
Man kan nemt blive grebet af tanken om en gigantisk fladskærm, men i virkelighedens verden er det ikke nødvendigvis det bedste valg. Det afhænger af afstanden fra sofaen til tv’et.

Samsung anbefaler, at du måler afstanden fra tv’et til sofaen/stolen og ganger med 25. Er der eksempelvis to meter, er 50” den perfekte størrelse. Hvis det er et UHD-tv mener Samsung, at du bør gange med 39. Ved to meters afstand, anbefaler Samsung et UHD-tv på 78”

Noget helt andet er så, hvad du rent faktisk har plads til derhjemme. Vi anbefaler, at du ser tv’et i en butik, før du beslutter dig. Antallet af tommer kan virke af mindre, end det ser ud til i virkeligheden

Pris
Helt generelt er LED-skærme billigst. QL, QLED er midt i prisfeltet, mens OLED er dyrest. Store butikskæder har tilbud på fladskærme hver uge, så hold øje med dem. Det er også en god idé at tjekke priserne på forskellige modeller på nettet.