Nettet kan virke som det vilde vest, hvor lovløshed og anarki hersker. Men der er nogle uformelle spilleregler omkring takt og tone, som er vigtige at kende. Det kan være med til at gøre det til en god oplevelse for alle, uanset om man kommenterer søde kattevideoer på Youtube eller deltager i en politisk debat på Facebook.

Hvorfor er tonen på nettet så hård?
Sproget på internettet kan være hårdt og ubarmhjertigt. Ifølge eksperter skyldes det blandt andet, at vi ikke har de normale afkodningsmekanismer som kropssprog og toneleje, når vi kommunikerer med hinanden på nettet. Vejen til misforståelser bliver kortere, fordi det er sværere at gennemskue afsenderens egentlige hensigt med en tekst. Vincent Hendricks, professor i filosofi forklarede til TV 2 i 2014, at nogle glemmer hvordan man kommunikerer ordentligt med hinanden.

– Hvis folk kan kommunikere ordentligt rundt om middagsbordet, hvorfor skulle de så ikke kunne lære at gøre det andre stedet også? For jeg tror ikke, at folk kommunikerer på samme måde rundt om middagsbordet, som de gør på nettet, sagde han.

Kortere fra tanke til handling
Før de digitale medier blev født, skulle der meget til at få afløb for sin vrede: Man skulle have papir og kuglepen. Bruge tid på at skrive et vredt brev i hånden og finde modtagerens adresse i telefonbogen. Derefter skulle brevet ned i en konvolut, have frimærke på og til sidst ned i en postkasse. I mange tilfælde var den værste vrede aftaget, inden man kom så langt. I dag er der kort fra tanke til handling. Får du lyst til at svare vredt på noget, du læser på eksempelvis sociale medier, kan det være en god idé at lægge telefonen eller rejse sig fra computeren i fem minutter, inden du formulerer et svar. På den måde vil dit svar formentlig være mindre affektpræget og mere velovervejet.

Samme regler gælder 
Det er vigtigt at huske på, at der gælder præcis de samme regler i det digitale univers, som der gør i den virkelige verden. Det betyder, at racisme, trusler, injurier, bagvaskelse og lignende også er strafbart, selvom det “kun” er foregået gennem en skærm. Politiet har ikke altid været lige gode til at reagere på den slags digitale krænkelser, men de seneste år er flere danskere eksempelvis blevet dømt for at true folketingspolitikere på Facebook. En god tommelfingerregel er ikke at skrive noget online, som man ikke ville sige til personen ansigt til ansigt. Nogen forveksler ytringsfrihed med en ret til at sige og skrive hvad som helst. Sådan en ret har man ikke.

Smileys og emojies kan hjælpe dit budskab på vej
Sprogets nuancer har det med at forsvinde, når vi skal formulere os på skrift. Derfor kan det være en god ide at bruge smileys og emojies, hvis du vil øge chancen for, at din hensigt bliver forstået af modtageren. Den er sætning er den samme, men den får to forskellige betydninger:

Det er jeg sørme ked af

Det er jeg sørme ked af 🙂