Få helt styr på tre af de mest brugte begreber indenfor it-sikkerhed.

Virus, phishing og malware er nogle af de mest brugte begreber, når man taler it-sikkerhed, men hvad er det, og hvordan undgår man det?

Virus
Ligesom vi mennesker, kan blive inficeret af en virus kan vores enheder (computere, telefoner, tablets) osv. også blive det. Virus bliver listet ind i et program, og kan sprede sig når brugeren så åbner programmet. Typisk vil den skade ved at slette vigtige oplysninger eller filer fra den inficerede enhed, og måske sprede sig til andre programmer. Det er altid en manuel handling fra brugeren, der medfører en virusinfektion. Det bedste råd til at undgå virus er at lade være med at åbne filer og programmer, hvis oprindelse du ikke kender og ikke har 100 procent tillid til.

Phishing
Phishing er et forsøg på at “fiske” oplysninger ud af brugeren. Det sker ved falske mails og hjemmesider, der udgiver sig for at være fra en troværdig afsender f.eks. Skat, Nets, banker eller Apple. Her vil man forsøge at få brugeren til at afgive personlige oplysninger som CPR-nummer og kortdetaljer – oplysninger som bagmænd så senere kan sælge eller misbruge. For at undgå phishing skal du kaste et meget kritisk blik på de mails og hjemmesider, der ved første øjekast ser ud til at være troværdige, men som vil have dine personlige oplysninger: er teksten ikke skrevet på korrekt dansk, kommer henvendelsen uopfordret og vil man have dig til at trykke på mistænkelige links, er det med meget stor sandsynlighed phishing. Ved den mindste tvivl, anbefaler vi at kontakte den pågældende afsender via informationerne på deres officielle hjemmesider.

Malware
Malware er en fællesbetegnelse for skadelige programmer, der kan inficere enheder. Det dækker over flere forskellige typer, men ofte bliver “virus” brugt i flæng om inficerede filer, selvom der ikke altid er tale om en virus. For at undgå malware anbefaler vi, at du færdes på internettet med en kritisk sans. Det kan du læse mere om i vores guide: “Surf sikkert på nettet”, som du finder her

Løsningen
De fleste moderne antivirusprogrammer kan beskytte mod virus og andre typer malware. Derudover har de filtre, der kan være med til at beskytte dig mod phishing. Er uheldet ude kan antivirusprogrammerne scanne din enhed, og efterfølgende, oftest, fjerne de inficerede filer. Læs mere om antivirusprogrammer i vores guide her.