Derfor kan din internettrafik være usikker

På en almindelig internetforbindelse er IP-adressen (et unikt ID-nummer på din computer, mobiltelefon, tablet osv.) tilgængelig. Adressen er tildelt af din internetudbyder, og al din aktivitet på nettet kan derfor føres tilbage til dig. IP-adressen bliver nemlig gemt hver gang, du besøger en hjemmeside. Når serveren, som hjemmesiden ligger på har gemt din enheds IP-adresse får du lov til at komme ind på websitet. Det kan potentielt gøre dig sårbar over for hackere og andre kedelige typer, fordi der er en uhindret vej mellem internettet og din enhed.

Kriminelle kan opsnappe oplysninger om dig, mens oplysninger er på vej frem og tilbage mellem serveren og din enhed. De kan også tvinge sig adgang til at se hvad du laver på nettet og hvad du indtaster. De kan muligvis narre dig til at installere noget på din computer, der giver dem uhindret adgang til alt, der foregår på computeren.


VPN sammenligning

Vil du være anonym og sikker på nettet, bør du overveje en VPN 

En VPN er et lille program eller app, du kan bruge til at forbinde til internettet. Med en VPN-forbindelse, kan du surfe mere sikkert og privat på nettet. Når du bruger en VPN, bliver din internettrafik krypteret, så din internetudbyder og hackere ikke kan følge med i, hvad du laver på nettet.

På It-borger.dk bruger vi selv ExpressVPN – den har god support og er nem at bruge. I bunden af artiklen kan du finde et link til en test af flere forskellige VPN-tjenester.

Sådan sikrer en VPN din forbindelse.

En aktiv VPN-forbindelse, sender al din internettrafik igennem en sikker server. Når du besøger et website vil det derfor ikke være din enheds IP-adresse, der bliver gemt på serveren, men derimod IP-adressen på den server, du er koblet op til gennem VPN. Det betyder, at det du foretager dig på nettet ikke kan føres tilbage til dig, fordi du ikke kan identificeres på IP-adressen.

Al data, der udveksles mellem dig og VPN-serveren og fra VPN-serveren til andre servere rundt omkring er krypteret. Derfor kan ingen få adgang til oplysningerne, mens de bliver udvekslet.

Du kan læse en guide til de bedste VPN-tjenester på Bredbånd.dk

Fordele og ulemper ved VPN

En VPN beskytter som sagt din personfølsomme data fra at blive opsnappet af hjemmesider og fremmede tredjeparter. Det betyder, at din færd på nettet ikke vil kunne spores eller udnyttes af hackere eller svindlere.

Øget datasikkerhed

Fordelene ved VPN er altså en øget personlig datasikkerhed. Den kan også bruges til at omgå geoblocking, så du for eksempel stadig kan se dine licensbetalte tv-programmer, selvom du er på ferie i Thailand.

Men en langsommere internetforbindelse

Ulempen ved VPN’er er dog, at du kan opleve, at din internethastighed bliver langsommere, fordi din internettrafik først skal føres igennem servere i andre lande – eller bare en server, der ligger langt væk fra din nuværende beliggenhed.

Hvilken VPN skal du vælge?

Der er et helt enormt udbud af VPN-forbindelser. De bedste af dem koster penge, men det er heldigvis ikke en herregård. De kan typisk købes for mellem 20 og 80 danske kroner om måneden. Langt de fleste har et brugervenligt program, du installerer på din enhed. Via programmet kan du så bestemme, hvornår du vil koble op til en VPN-server og på den måde surfe ekstra sikkert og anonymt. VPN-udbyderne har alle ekstra funktioner, der på hver deres måde gør produktet til mere end “bare” en VPN-forbindelse. Det kan være dobbelt kryptering, sikkerhedsscanninger, blokeringer af reklamer og meget andet. hvis du er ude efter en billig VPN løsning, så kan vi anbefale Ivacy, som et godt alternativ til ExpressVPN.

Hvad skal man være opmærksom på, når man skal vælge en VPN-udbyder?

Når du skal vælge en VPN-udbyder, er der flere kriterier, der er være at sammenligne. Det gælder blandt andet:

 • Er prisen rimelig?
 • Virker den til dine enheder (computer, mobil, konsol m.m.)?
 • Er der en databegrænsning?
 • Er den brugervenlig?
 • Kan du få support, hvis der er problemer?
 • Har de mange servere?
 • Hvor ofte skifter de deres servere?
 • Er deres andre kunder tilfredse?

Andre gode grunde til at vælge en VPN-tjeneste

 • Få fuld adgang til Netflix og andre streamingtjenester i USA og resten af verdenen, hvor du får langt mere og nyere indhold end i Danmark.
 • Brug det trådløse internet på hoteller og andre offentlige steder, uden at skulle bekymre sig om andre kan opsnappe dine informationer.
 • Få adgang til danske kanaler, når du er ude og rejse.
 • Køb billigere rejser på internettet ved at logge på fra et andet land.
 • Skype og chat med andre uden at skulle bekymre sig om, at folk kan læse eller se dine samtaler.

I bund og grund anbefaler vi alle at anskaffe en VPN-forbindelse, hvis man gerne vil have fuld adgang og kunne surfe rundt på nettet uden at skulle bekymre sig om at andre får adgang til dine private oplysninger.

Se oversigten over de bedste VPN-tjenester i Danmark 

Ofte stillede spørgsmål om VPN

Hvad er VPN?

VPN står for Virtuel Privat Netværk og benyttes til at beskytte og anonymisere din internetaktivitet.

Hvorfor benytte en VPN?

Hackere og kriminelle er blevet en del af hverdagen, hvilket betyder at man aldrig kan være for forsigtig når det kommer til ens online færden.

Hvad koster en VPN?

En VPN kan koste fra 0 kr. til mange kr. Det afhænger af, hvad ens behov er, da man ved nogle tjeneste kan få nogle ekstra sikkerhedsfunktioner med i tjenesten.