Vi guider dig til at handle sikkert på nettet.

Ingen kø, ingen stress, enormt udvalg, billige priser og ingen anmasende salgsekspedienter. Fordelene ved at handle på nettet er mange. Og det har vi danskere opdaget. Hvert år køber vi for over 100 milliarder kroner på nettet Desværre har svindlere også opdaget vores forkærlighed for nethandel. De første 10 måneder af 2017 blev danske netshoppere snydt for 38 millioner kroner. Begge tal stammer fra bankernes brancheorganisation, Finans Danmark.

Der er flere forskellige svindelnumre. Du kan risikere aldrig at få den vare, du har betalt for, at få en langt dårligere vare eller at få afluret og senere misbrugt dine kortoplysninger. Så hvordan handler man sikkert på nettet? Her er 10 gode råd.

1. Virker det troværdigt?
Se med kritiske øjne på webshoppen. Er sproget på formfuldendt, fejlfrit dansk (hvis du handler i en dansk webshop), eller er det fyldt med sproglige fejl? Virker teksten til at være skrevet af et menneske eller maskinoversat af en robot? Produktbeskrivelserne og designet er ikke altid nok til at afsløre det. Find en længere tekst, eksempelvis handelsbetingelserne, og bedøm ud fra den.

2. Er der synlige kontaktoplysninger?
Alle webshops med respekt for sig selv og deres kunder har synlige kontaktoplysninger. Det vil næsten altid være firmanavn, adresse og telefonnummer. Nogle webshops har kun en mailadresse eller kontaktformular. Du kan eventuelt skrive til butikken med et produktspørgsmål. Om og i givet fald hvilket svar, du får er en indikator for shoppens troværdighed.

3. Er der handelsbetingelser?
Uanset hvor på kloden webshops er registreret skal der være handelsbetingelser, du som køber skal acceptere før du kan gennemføre et køb. I betingelserne bør altid stå kontaktoplysninger på firmaet bag. Virker handelsbetingelserne gennemarbejdede af en person med forstand på jura?

4. Hvad siger tidligere kunder?
Prøv at Google webshoppens navn. Der er stor sandsynlighed for, at der dukker anmeldelser op, som er skrevet af tidligere kunder. De rigtig udspekulerede svindlere planter falske, positive anmelder af deres fupbutikker, så kundeanmeldelser skal altid læses kritisk. Danske Trustpilot er et godt sted at starte, men også butikkens Facebook-side kan give et fingerpeg.

5. Er betalingssiden sikker?
I købsprocessen kommer du på et tidspunkt til en side, hvor du skal indtaste dine kortoplysninger. Her er det meget vigtigt, at du kigger op i adresselinjen (der hvor du skriver hjemmesidens adresse) og tjekker om der er en grøn eller gul hængelås. Den viser, at dine kortoplysninger sendes krypteret så andre ikke kan få fat på dem. Ser du ikke en hængelås ved adressefeltet, er der fare for, at dine kortoplysninger kan misbruges hvis du gennemfører købet.

6. Vil butikken have betaling på andre måder end kort?
Nogle svindelbutikker vil forsøge at overtale dig til, at afgive dine kortoplysninger i en mail eller over telefonen. Det er altid en meget dårlig idé, for du risikerer, at oplysningerne bliver gemt og misbrugt på et senere tidspunkt. Betaling bør kun ske på en sikker betalingsside. Andre vil bede dig om at lave en bankoverførsel eller betaling pr efterkrav. Du bør altid betale med kort, for så dækker din bank et eventuelt tab i forbindelse med misbrug eller hvis du aldrig modtager den bestilte vare. Det kaldes for en indsigelse.

7. For godt til at være sandt?
Hvordan lægger prisen på den vare du har udset dig i forhold til andre steder? Hvis prisen er markant meget lavere end alle andre steder, bør alarmklokkerne ringe. Ingen reelle webshops kan sælge en spritny iPhone for en krone. Hvis det lyder for godt til at være sandt, skal du være ekstra opmærksom.

8. Kig efter e-mærket
Danske webshops, der er en del af mærkningsordningen e-mærket opfylder en række krav om sikkerhed, levering, returret og kundeservice. Derfor kan du trygt shoppe løs i webshops, der har e-mærket. Bag e-mærket står blandt andre Forbrugerrådet Tænk, Foreningen for dansk internethandel (FDIH), Dansk Industri, Dansk Erhverv og bankernes brancheorganisation Finans Danmark.

9. Aktiver totrinsbekræftelse
Du kan forebygge svindel med dine kortoplysninger ved at aktivere Dankort Secured by Nets / Verified by Visa / MasterCard SecureCode. Det er en totrinsbekræftelse, hvor du modtager en SMS med en kode, inden betalingen i webshopppen bliver gennemført. Kun hvis koden skrives rigtigt, går transaktionen igennem. Du kan aktivere funktionen ved at tilknytte et mobilnummer til dit kort via Nets, som er firmaet bag Dankortet. Det gøres nemmest i forbindelse med en betaling, men desværre er det ikke alle webshops, der understøtter den ekstra sikkerhed.

10. Tjek domænet
Har du fundet en webshop, der slutter på .dk ,men er du i tvivl om, hvem der står bag? Alle danske domænenavne er registreret hos DK Hostmaster, og du kan søge i deres database efter alle oplysninger om danske domæner. Er en webshop, der giver indtryk af at være dansk i virkeligheden registreret med en udenlandsk adresse, bør du være varsom.