Her er en guide til, hvad du skal være opmærksom på for at surfe sikkert på nettet.

Nettet er på en og samme tid skræmmende og fascinerende. Mængden af information, tekst, lyd, billeder, video og så videre er uendelig. Den frie adgang er både internettets største styrke og svaghed. Med nogle få undtagelser kan ingen styre, hvem eller hvad der må publiceres på nettet. Noget af det er brugbart, andet er ligegyldigt og noget andet kan være direkte skadeligt eller manipulerende. Det kræver en veludviklet kritisk sans at færdes sikkert på nettet. Vi hjælper dig lidt på vej.

1. Antivirus
Sørg for at have installeret et opdateret antivirusprogram. Med det kan du scanne filer, du henter på nettet og nedsætte risikoen for, at din enhed bliver inficeret af skadelige virus og andet. Moderne antivirus indeholder blandt andet også en firewall, der beskytter dig mod hackerangreb. Nogle af dem kan endda blokere for visse skadelige hjemmesider, før du kommer ind på dem.

2. Hvad klikker du på?
Vær opmærksom på, hvad du klikker på. Du risikerer at havne på en del af internettet, du ikke ønsker eller steder, der forsøger at snyde dig. Det er ikke altid, du umiddelbart kan se, hvad der bliver linket til, men her kommer et tip. Hvis du holder musen henover et link, kan du nederst i browseren se en webadresse. Det er den adresse, du bliver ført til ved at klikke på linket. Ofte kan det give dig en idé om, hvor du havner hvis du klikker på linket. Nogle antivirusprogrammer advarer dig mod usikre websider.

Du kan blive mere sikker på nettet ved at bruge en VPN. Læs mere om det på Bredbånd.dk

3. Alt er ikke, hvad det ser ud til
Du vil af og til støde på personer og websider, der ikke er hvad de giver sig ud for at være. Nogen er ude på at narre dig til at åbne eller installere bestemte programmer, andre vil snyde dig for penge ved at maniulere dig eller ved at aflure dine kortoplysninger. Husk at bevare din kritiske sans, når du færdes på nettet.

4. Pas på falske mails
Det er ikke kom omkring personer og websites, du skal være på vagt. Lige siden vi begyndte at sende mails til hinanden, har kriminelle forsøgt at bruge dem til deres fordel. Det gør de typisk ved at sende mails, der forklarer at du har vundet i en konkurrence, at en hidtil ukendt og nyligt afdød rigmand har efterladt en masse penge til dig. Du skal bare lige indbetale nogle penge til dem, før den helt store gevinst bliver din.

En anden udbredt metode er de såkaldte phishing.mails, hvor bagmændende forsøger at “fiske” oplysninger ud af dig. Ofte sker det ved at sende mails, der er designet til at se ud som om, de kommer fra en troværdig afsender, eksempelvis Skat eller din bank. I mailen er der så et link til et website, som sender alle oplysninger videre til hackerne, Phishing mails kan altid kendes på et eller flere kendetegn: de er skrevet på et ubehjælpsomt dansk eller er blandet sammen med engelske ord eller sætninger. Afsenderadressen er volapyk eller mistænkelig.

5. Digital opdragelse af børnene
Nettet er en kæmpe del af børns liv, så at give dem digital opdragelse og dannelse bør være en topprioritet for alle forældre. Du skal ikke skræmme dit barn fra at bruge nettet, men hjælpe det til at udvikle en naturlig kritisk sans. Vær nysgerrig, fordomsfri og følg med i barnets digitale liv. I forhold til sociale medier er det vigtigt at understrege, at det ikke bliver mindre virkeligt bare fordi det foregår på et eller andet socialt medie.

6. Personfølsomme oplysninger
Af og til er det nødvendigt at indtaste personfølsomme oplysninger som eksempelvis CPR-nummer eller kortoplysninger på nettet. Når du gør det, bør du være særlig opmærksom på om oplysningerne er sikre. Hvis der er en hængelås ved siden af browserens adressefelt (det felt hvor selve hjemmesideadressen står), bliver oplysningerne sendt krypteret. Det betyder, at ingen udenforstående kan få adgang til dine personlige oplysninger. Hvis du vil beskytte dine personlige oplysninger bedst muligt, så skal du benytte en VPN. Med en VPN kan du skjule din IP adresse, hvilket gør det utrolig svært for selv de bedste hackere at overtage din computer og stjæle dine personlige informationer.