Kriminelle udsender falske sms-beskeder i håb om at lokke dig i en fælde.

Det er ikke kun i din mail-indbakke, du skal være kritisk overfor det, du modtager. Det gælder også i sms-indbakken, for her kan der også lande budskaber fra kriminelle, der er pakket godt ind og ser ægte ud.

Som med de såkaldte phishing-mails er der et våben til at spotte falske sms’er: et godt kritisk blik.

Det første du skal kigge efter er selve sproget i beskeden. Er den skrevet på 100% korrekt dansk? Kriminelle bruger ofte automatisk genererede oversættelser.

Det næste er selve linket, i beskeden. Er det et troværdigt domænenavn, eller er der brugt en såkaldt link-forkorter, hvor det ikke er det rigtige domænenavn, der står? Link-forkorteren skal udløse alle dine alarmklokker.

Tryk evt. på linket. Læg mærke til, hvilket domænenavn du kommer ind på. Er det alt andet end afsenderens officielle domænenavn skal du skynde dig væk.

Eksempel: Falsk Coop Danmark-sms  

Her er et eksempel på en sms, hvor afsenderen tilsyneladende er Coop Danmark:

Rent sprogligt er beskeden god nok, omend lidt klodset formuleret. Men linket afslører svindlen. Havde beskeden været ægte, ville det være til Coops officielle website, Coop.dk og man ville ikke have brugt en link-forkorter.

Trykker man så på linket kommer man til følgende website:

Siden bruger både Coops logo og velkendte røde farve. Endda adresseoplysningerne i bunden. Også her halter sproget lidt. Coop er et navn, og staves derfor altid med stort. “Kr” er en forkortelse for kroner, og skal derfor altid afsluttes med et punktum. Formuleringen “Skab bruger” lyder ikke som almindeligt dansk, men derimod som en automatisk oversættelse af den engelske formulering “Create user”.

Det helt sikre bevis for svindlen finder man i adresselinjen, hvor man kan se, at hjemmesiden hedder coop-point.com

Som tidligere nævt hedder Coops rigtige hjemmeside coop.dk og man vil derfor ikke bruge en .com hjemmeside til den slags.