Internettet er fyldt med hjemmesider, der er upassende – specielt for mindre børn. Børn er oftest mere udsat, når de bevæger sig rundet på internettet, selv når de ikke er på udkig efter det. Kommer de f.eks. til at indtaste en forkert hjemmesideadresse, skriver det forkerte søgeord på Google eller kommer til at klikke på en vovet annonce, kan det føre til nogle akavede samtaler inden sengetid. Mobning på internettet, aggressive voksne, og ulovlig downloading af ophavsretligt beskyttet indhold er andre og ikke mindst ligeså væsentlige trusler på internettet.

Det er nærmest umuligt at skabe et 100% børnesikret internet, men du kan gøre meget for at forhindre de værste tilfælde, og gør det svære at få adgang til de mørke sider af internettet. Opsætning af børnesikring og indholdsfiltrering på computere, tablets, smartphones og andre softwaremuligheder er nemt.

Begynd med Web-filtrering

Den mest effektive forholdsregel, som du kan foretage dig for at beskytte børnene, mens de er på nettet, er ved at oprette web-filtrering på din router med OpenDNS (LINK: https://www.opendns.com/). Du kan aktivere Web-filtrering på de fleste enheder, men vi anbefaler, at du i første omgang forsøger med den gratis service fra OpenDNS, da den kan filtrere internetadgang på tværs af alle computere og enheder, der er tilsluttet din router.

OpenDNS tilbyder flere forskellige muligheder for forældrekontrol, som du kan læse om på deres hjemmeside. Nogen af dem er gratis, mens andre skal du betale for. Hvis du gerne vil i gang med OpenDNS, kan du besøge virksomhedens hjemmeside og vælge den løsning, der passer bedst til dine behov. Hjemmesiden giver dig trin-for-trin instruktioner til aktivering af tjenesten på flere forskellige router.

Opsætning af indholdsfiltrering på mobile enheder, som kan opstå, når dine børn er forbundet til andre trådløse netværk eller til et 3G eller 4G-netværk kan være svært. Her skal du installere en webbrowser, der tilbyder filtrering. Vi anbefaler K9 Web Protection som du kan downloades fra Google Play butik for Android-enheder og fra Apple Store til deres iPhones og iPads.

Forældrekontrol i Windows

Hvis du bruger en Windows-computer, skal du installere Microsoft-familie, som er en gratis forældrekontrol, der er en del af Windows softwarepakke. Forældrekontrolen er præ-installeret i Windows 8.

Du kan bruge forældrekontrollen til at styre, hvad specifikke brugerkonti kan gøre på din PC.

Selvom du opretter OpenDNS-filtrering på din router, kan du sagtens overveje at bruge den web-filtrering, der tilbydes af Windows. Når den er aktiveret, vil den automatisk opsætte en sikkersøgningsfilter på søgemaskiner som Google, Bing og Yahoo. Det giver også mulighed for at blokere for downloads.

Forældrekontrol på en Mac

Når du skal opsætte børnesikring på en Mac, , skal du åbne Apple-menuen i øverste venstre hjørne, klik på ”Systemindstillinger” og åbne ”Børnesikring”.

Forældrekontrollen på Mac OS X kan du kontrollerer, hvad bruger kan gøre på din Mac.

Forældrekontrol på iOS-enheder

Du kan også opsætte forældrekontrol på din iPhone og iPad – den er dog en smule forvirrende at sætte op. Men du kan f.eks. blokere adgangen til bestemte apps som f.eks. Safari webbrowseren, kameraet og FaceTime videochaten. Du kan sågar blokere brugere fra at udføre helt grundlæggende opgaver, som at installere eller slette apps på enheden. Derudover kan du begrænse adgangen til indhold baseret på vurderinger eller indholdstype, og bl.a. opsætte PIN-koder til at foretage indkøb på enheden, hvilket er perfekt til at holde mindre børn fra at købe nye apps på dit kreditkort uden din tilladelse.

Glem ikke Facebook og andre sociale medier

For børn der er på Facebook, Twitter og andre sociale netværkssider, kan du overveje at revidere deres personlige indstillinger og sikkerhedsindstillinger. Det ideelle er naturligvis at få fuldstændig adgang, enten ved at dele administratorrettigheder til ens profil, eller du har etableret regler, der tillader dig at få adgang efter din anmodning.

Brug noget tid på at gennemgå privatlivsindstillingerne i menuen på dit barns Facebook-konto, som du kan finde ved at klikke på ikonet i øverste højre hjørne af en Facebook-side.

Hvis du stadig er nervøs for om dit barn er udsat på f.eks. Facebook, så kan du overveje at bruge Avira Social Network Protection, som kan hjælpe dig med at overvåge dine børns online aktivitet og til at rapportere om enhver uhensigtsmæssig handling.