Du kan spare dig selv og dit barn for mange bekymringer ved at sætte mobilen rigtigt op.

Den første mobiltelefon er en stor ting for både barn og forældre. Det kan virke som en stor verden at slippe barnet løs i, men med nogle fornuftige begrænsninger og gode snakke om digital opdragelse, skal det nok gå.

Mobilen
Børn skal kunne bruge de samme apps og spil som vennerne for at være en del af fællesskabet. Men de kan sagtens klare sig med en smartphone af lidt ældre dato. Der er ingen grund til at betale flere tusinde kroner for nyere modeller, når de ældre er meget billigere og uden problemer dækker barnets behov.

Mobilabonnement til børn
De fleste mobilselskaber har abonnementer, der er skræddersyet til børn: en smule taletid og lidt data til en lav pris. Husk løbende at følg med i barnets forbrug. Det kan være en god idé at opsætte forbrugsgrænser for abonnementet, så der ikke kan bruges mere end der er indkluderet i abonnementet. Desuden kan du blokere for overtakserede tjenester, som f.eks. sms-konkurrencer.

Du finder en liste over mobilabonnementer til børn på mobilabonnement.dk 

Apps og tid
Du kan sætte mobilen op til, at kun bestemte apps kan køre. Andre apps kan begrænse hvor lang tid mobilen må bruges om dagen. Derudover er det værd at overveje at spærre for alle opkald til og fra numre, der ikke står i telefonbogen.

Digital opdragelse
Noget af det vigtigste ved barnets første mobil, er at begynde den digitale opdragelse. Det består blandt andet i at forklare barnet, at det, der foregår på sociale medier er ligeså vigtigt som i virkeligheden – ikke mindst i forhold til mobning, krænkelser osv. Tal jævnligt med barnet om hvordan han/hun, venner og veninder bruger mobilen

Læs også vores guide om din teenagers mobilforbrug.