Her kan du blive klogere på, hvordan du holder styr på teenageres mobilforbrug.

Noget af det værste en teeanager kan komme ud for er, at mobilen løber tør for strøm, for så mistes hele kontakten til den digitale omverden, der foregår på platforme som Snapchat og Instagram. Det betragtes som en selvfølge at være på, så hvordan kan du styre din teenagers mobilforbrug?

Find det rigtige abonnement
Først og fremmest skal teenageren (ligesom alle andre) have et mobilabonnement, der dækker behovet. Rigtig mange unge har bevæget sig væk fra traditionel taletid og SMS/MMS-beskeder. Næsten alt foregår på nettet, så topprioriteten i mobilabonnementet til den typiske teenager er masser af data. Der er data til overflod i virkelig mange abonnementer – endda nogle stykker med helt ubegrænset data.

På mobilabonnement.dk kan du finde en oversigt over abonnementer med meget data. 

Forbrugsgrænser
Uanset hvilket abonnement du vælger til din teenager, kan det være en god ide at sætte forbrugsgrænser hos mobilselskabet. På den måde kan der f.eks. blive lukket af for, at der kan blive brugt mere end den taletid og data, der er til rådighed. Tag en snak om overtakserede SMS-beskeder (som bliver brugt til konkurrencer og andet) og sæt evt. en særlig forbrugsgrænse for dem. Vær opmærksom på, hvor mange gigabyte data, der er til rådighed i udlandet, hvis din teeanager skal ud at rejse. En forbrugsgrænse på dataroaming er også yderst fornuftig at få sat.

Spørg om lov
Spørg din teenager om lov til, at du må følge lidt med i mobilforbruget. Ikke for at tjekke, hvem der bliver ringet og skrevet til, men bare for at holde øje med at forbruget ikke løber løbsk. Det er trods alt dig, der betaler regningen.

Involver dig
Det er ikke bare et spørgsmål om mobilregnings størrelse, men også om hvad din teenager rent faktisk bruger mobilen til. Sæt jer ned sammen og tag en snak om de sociale medier, apps og grupper, som forældregenerationen har svært ved at forstå. At styre mobilforbruget betyder også digital opdragelse og dannelse, herunder at opførsel, sprogbrug osv. er lige så vigtig i den digitale verden som i den fysiske verden. Sæt gerne nogle grænser for, hvornår mobilen skal gemmes væk, f.eks. ved spisetid. Men det kræver, at du selv er i stand til at overholde dem.

Køb på mobilen
I Danmark skal man være fyldt 18 år for at indgå abonnementsaftaler. Virksomheder der sælger noget i f.eks. apps skal være sikker på, at købet er foretaget med betalerens samtykke. Det kan anbefales at knytte forudbetalte kreditkort til teenagerns Apple ID eller Google Play-konto. På den måde kan apps osv. ikke koste flere penge, end der er på kortet. Opret gerne kortet i teenagerens navn, for så får i en anledning til at snakke om økonomi, budgetlægning, netbank og andet relevant.