Skal du have en hjemmeside, er det nemmest at finde et webhotel. Hvad skal du lede efter? Vi gennemgår det vigtigste.
Et webhotel eller webhosting er den nemmeste måde for private at få en hjemmeside på. Når du vælger webhotel, vælger du også hvilket firma, der skal tage sig af alt det tekniske med at gemme siden på en server osv. Det er ikke så dyrt, som de fleste forestiller sig. De fleste privatpersoner vil kunne klare sig med webhosting for mellem 200 og 300 kr. om året.
Der er rigtig mange webhoteller at vælge imellem. Her er nogle af de ting, du bør holde øje med inden du træffer et valg, om hos hvem hjemmesiden skal være.
Bredbånd.dk har lavet en anmeldelse af de fem bedste webhoteller. Læs den her.
Oprettelsesgebyr
Nogle webhoteller tager et oprettelsesgebyr, mens andre opretter det gratis. Der kan være mulighed for at spare et evt. gebyr, hvis du samtidigt registrerer et domænenavn (navnet som besøgende skal skrive for at komme ind på din hjemmeside.) Oprettelsesgebyret kan variere alt efter, hvor stort et webhotel du vælger.
Trafik og plads
Webhoteller og webhosting differentierer sig bl.a. fra hinanden vil at tillade forskellige mængder trafik og hvor meget plads, du får på deres server. Når man ser på hvor meget trafik, du kan bruge på hjemmesiden, er det et udtryk for hvor meget data dine besøgende henter fra serveren hver måned.
Lad os sige, at du har 100 besøgende, der hver henter 10 MB, fra din server (billeder, videoer og andre elementer, som hjemmesiden består af) dit forbrug af trafik den måned til derfor være 100*10 = 1.000 MB. Starter du ud med en helt ny hjemmeside, er der formentlig ikke grund til at bekymre sig om begrænsninger i trafikken endnu. Er det en eksisterende hjemmeside, der flytter webhotel har du formentlig en god ide om hvor meget trafik, som skal bruges.
Hvad angår plads, skal du overveje hvad hjemmesiden skal bruges til. Tekst fylder næsten ingenting rent pladsmæssigt, billeder fylder traditionelt noget mere og videoer meget mere. Husk, at det kun er de ting, du har liggende på selve webhotellet, der optager plads. Har du f.eks. lagt dine videoer på Youtube, skal du ikke bruge plads til dem. Gør det også gerne til en vane at være opmærksom på billedernes filstørrelser, både fordi det kræver mindre plads på dit webhotel, men ikke mindst fordi det giver en bedre brugeroplevelse og en hurtigere hjemmeside.
De fleste hobbyhjemmesider kan sagtens klare sig med 1-3 GB plads. Bliver det nødvendigt, kan du bare opgradere senere.
Quick CMS
Der findes mange brugervenlige og gratis systemer til at opbygge hjemmesider i (kaldet content management system eller CMS). De fleste webhoteller har dem liggende som Quick CMS, hvor de kan installeres på serveren med få klik. Det er den nemmeste måde at komme i gang på, fordi du ikke selv behøver at overføre og ændre CMS-filerne manuelt.) WordPress er verdens mest populære CMS og derudover kan nævnes Joomla og Drupal.
Support
Hvordan kan du få hjælp, når der er brug for det? Mail? Telefon? Chat? Hvad er åbningstiderne, og hvor hurtigt kan du forvente at modtage svar? Supporten er noget, man kan blive fristet til at undervurdere betydningen af, men det kan være helt afgørende med hurtig hjælp når teknikken driller.