Vi gennemgår nogle af de vigtigste overvejelser forud for køb af en ny bærbar computer.

Bærbare computere udvikler sig hele tiden. De bliver bedre, lettere og til dels også billigere. Er det blevet tid til, at din bærbare skal skiftes ud? Her er nogle punkter, du bør tage med i overvejelserne:

Vægten og størrelsen
Vægten og størrelsen på en bærbar computer er især vigtig, hvis du skal lave den meget med rundt. Selv nogle få hundrede gram kan gøre en forskel på den lange bane. Skal du f.eks. have den med mellem hjemmet og arbejdet eller studiet, kommer du til at bære på den i mange timer i løbet af et år, hvilket kan være hårdt for ryg og skuldre. Computerens størrelse spiller også ind på vægten, men den må ikke være så lille, at den er komfortabel at arbejde på.

Tastaturet
Noget af det mest oversete ved bærbare computere er tastaturet. Skal du skrive meget, er det altafgørende, at tastaturet er behageligt. Der kan nemlig være stor forskel på, hvor store knapperne er, hvor de sidder, hvor hårde/bløde de er at trykke på og hvor glatte de er. Står computeren det samme sted, kan du selvfølgelig bare tilslutte et eksternt tastatur, men hvis computeren skal med på farten, er det ofte mest praktisk at bruge det indbyggede tastatur. Tastaturknapperne er ikke altid så nemme at udskifte, så det er bedre at vælge rigtigt i første forsøg.

Batteritiden
For producenter af bærbare computere er batteritiden ligesom kilometerangivelserne per liter benzin hos bilproducenter. Tallet skal opfattes som et pejlemærke, men ingen garanti for, at batteriet rent faktisk holder strøm det oplyste antal timer. Mange faktorer kan påvirke batteritiden som f.eks. baggrundsbelysningen, trådløse forbindelser, kørende programmer osv. Naturligvis afhænger batteritidens betydning også af, om der skal kunne arbejdes på computeren i mange timer uden en strømkilde.

De tekniske specifikationer
Modsat en stationær computer (læs vores gode råd til køb af stationær computer her), kan hovedparten af delene i en bærbar computer ikke skiftes ud. Det betyder, at det ofte vil være umuligt at opgradere computeren i takt med det voksende behov for processorkraft, ram osv. Derfor kan det være en god idé at anskaffe sig en bærbar computer med lidt bedre specifikationer end man har behov for lige her og nu. Så er der nemlig en lidt større chance for, at den også vil opfylde behovene i den nære fremtid.