I vores moderne, digitale samfund er det blevet hverdagskost at dele personoplysninger på nettet. Hver gang vi tilmelder os et nyhedsbrev fra vores yndlingswebshop, uploader et billede til et socialt medie eller downloader en smart app til bilen, så er der personoplysninger involveret.

Jo flere data vi deler, jo større risiko er der desværre også for, at vores data falder i de forkerte hænder. Det kan I værste fald ende i identitetstyveri, og derfor er det vigtigt, at vi passer godt på vores personlige oplysninger online. Det får du her fem tips til, hvordan du kan gøre.

1. Sørg for, at computerens sikkerhed er i orden

Først og fremmest skal du sikre dig, at din egen sikkerhed på computeren er i orden. Det gør du fx ved at benytte firewalls og antivirusprogrammer samt at sikre, at dit styresystem og programmer altid er opdaterede. Hvis dit styresystem eller dine programmer ikke er opdaterede, så kan hackere finde fejl, der giver dem adgang til din computer, hvor de kan stjæle oplysninger eller holde dine filer som gidsler.

2. Skift jævnligt dine passwords

Skift jævnligt dine kodeord, så du er sikker på, at der ikke er nogen, der har kendskab til dem. Brug desuden stærke kodeord på minimum 12 tegn og brug ikke det samme kodeord flere steder, da en hacker i så fald kan få adgang til alle dine tjenester. Hvis du har svært ved at huske flere kodeord, kan du bruge en password manager såsom 1Password. Brug også to-faktor-login hvor muligt for at tilføje et ekstra lag sikkerhed. Læs mere om sikre adgangskoder her.

3. Del ikke mere end nødvendigt

Personoplysninger er enormt værdifulde for virksomheder nu om dage, og du vil ofte blive opfordret til at afgive data, selvom du ikke behøver. Især på sociale medier som Facebook og Instagram udleverer mange frivilligt følsomme oplysninger såsom deres trosretning, seksuelle orientering, politiske overbevisning m.m. Begræns så vidt muligt, hvilke oplysninger du deler og sørg for at justere privatlivsindstillinger samt slå lokalitetstjenester og lignende fra.

4. Vær på vagt overfor phishing

Phishing går ud på at “fiske” oplysninger ud af personer – ofte ved hjælp af falske e-mails og sms’er samt falske reklamer og konkurrencer på nettet. Det er enormt vigtigt at have sin sunde fornuft med sig, når man modtager sms’er eller e-mails med mærkelige links eller opfordringer til at afgive personlige data. Dobbelttjek altid afsenderen og klik aldrig på links, der virker utroværdige. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det som regel også. Læs mere om, hvordan du kan spotte en falsk sms her.

5. Hold styr på, hvem der har adgang til dine persondata

Med indførelsen af GDPR fik du som privatperson ret til når som helst at kontakte en virksomhed for at få indsigt i, hvilke af dine personoplysninger, virksomheden behandler. Det kan lyde uoverskueligt at holde styr på alle de virksomheder, du har afgivet data til, men der findes platforme som NewBanking Identity, hvor du kan samle dine persondata og give virksomheder adgang samt tilbagetrække samtykker, når du ønsker dine persondata slettet.