VPN er en forkortelse for Virtuelt Privat Netværk, og en VPN er kort fortalt en tryg og sikker punkt til punkt-forbindelse, du kan oprette på et andet netværk. En VPN er på mange måder fremtiden, når det kommer til sikker internetadgang, særligt når vi er ude, og når vi er på farten, men desværre sløver det ofte internethastighededen.

En VPN er både smart og praktisk, når du for eksempel skal tjekke din netbank eller din e-boks, når du er ude og stadig gerne vil være sikker på, at dine personfølsomme oplysninger er sikre og forbeholdt ingen andre end dig.

Flere og flere af de offentlige myndigheders systemer er gået online, og det betyder også, at flere og flere af vores private og personfølsomme oplysninger ligger online, når vi skal tjekke dem. I en tid, hvor internetkriminaliteten er stadigt stigende, kan det være både utrygt og også usikkert at tjekke de helt private oplysninger, når du er ude, omend det er en nødvendighed for mange danskere. 

Vi har hele vores liv i lommen, og det skal være sikkert

De fleste danskere har en smartphone eller en computer, og det betyder også, at vi både er nødt til og forpligtede til at tjekke personfølsomme oplysninger på internettet. For de fleste er det ikke et problem, når de er hjemme, men for mange danskere er det ikke altid tilfældet, når e-boksen eller netbanken skal tjekkes.  

Mange danskere bruger meget tid i offentlig transport, på hoteller i forbindelse med forretningsrejser eller andre steder, hvor man tilgår et offentligt netværk, når man vil surfe online. Det kan man også sagtens, men man bør tage sine forholdsregler, inden man logger på netbanken på netværket i toget. Det kan man let og overskueligt gøre med en VPN, når først man har sat sig ind i, hvad en VPN er, og hvordan den virker.

Sådan surfer du sikkert på nettet med VPN

Når du benytter dig af en VPN, skabe du en sikker forbindelse på et netværk. Det vil sige, at du kan logge på et offentligt netværk og skabe din egen sikre forbindelse uden besvær. Det kræver selvfølgelig, at man først og fremmest finder en VPN-udbyder, som man tilkøber sig tjenesten hos, og dernæst, at man sætter sig ind i, hvordan man gør. 

Det er dog hverken svært eller besværligt at skabe en VPN, det kræver blot, at du sætter dig ind i, hvordan man gør. Læs vores guides her på IT-Borger.dk, og bliv klogere på internet sikkerhed.

Du kan bruge din VPN de steder, du ønsker det, og du kan derfor også surfe sikkert på nettet, når du befinder dig i udlandet og kun har adgang til hotellets wi-fi eller den lokale restaurants gratis wi-fi. 

Det at surfe sikkert på nettet handler ikke kun om din egen tryghed, men også om at sikre din fremtid. Det kan have fatale konsekvenser, hvis de forkerte oplysninger lander hos de forkerte mennesker.