Flere og flere danskere bliver lovet sikre afkast på deres investeringer, men der sker aldrig en reél investering og pengene bliver tabt. Det får politiet til at advare mod investeringssvindel.
Der er mange måder at investere sine penge på. Én af dem er at gøre det over nettet, og det forstår kriminelle bagmænd i stigende grad at udnytte. Alene i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds har efterforskningen afdækket svindel for mindst 37 millioner kroner.
Svindelen foregår ved, at folk bliver narret til at investere, og skyde flere penge ind undervejs. Når det tilsyneladende ægte investeringsudbytte skal udbetales, er de før så venlige rådgivere umulige at komme i kontakt med, fortæller politiet.
– Svindlerne er blevet meget mere målrettede og dygtige til at narre folk til at investere. Der er nogle meget vellignende hjemmesider, hvor man kan følge sin investering. Det ser ud til at gå godt, og man kan se, at ens penge bliver mere værd. Hvis man var skeptisk i starten, kan det anspore til at man skyder flere penge ind i det, fordi man kan se hvor godt det går, siger Carsten Høj Hansen, der leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, til It-borger.dk
Læs også: Svindelforsøg på sociale medier er eksploderet – virksomheder bombarderes også
Det er ikke småpenge det drejer sig om. Ofrene i sagerne er blevet snydt for mellem omkring 100.000 kroner til flere millioner kroner, fortæller Carsten Høj Hansen.
Svindlerne er gode til at få tillid hos deres ofre, der typisk er ældre mænd.
– Vi har set, at borgere har været så fortrolige med dem, de skulle investere hos, at de overlader styringen af deres computer til rådgiveren. Og det kan jo så give adgang til alle borgerens penge, fortæller afdelingslederen og forklarer, at der også har været tilfælde hvor rådgiveren har talt dansk.
Selvom politiet er opmærksom på problemet, er det en udfordring at få lukket ned for, forklarer Carsten Høj Hansen.
Læs også: Kendte misbruges i fupreklamer: Sådan opdager du dem
– Det er et virvar af hjemmesider. Den ene dag er der en side, der retter sig mod forskellige lande. Når man så fra politiets side beder om at få den lukket, kommer den lynhurtigt igen med en lille variation i eksempelvis navnet. På den måde bliver det meget hurtigt et stort netværk af selskaber og selskabsnavne.
Gode råd til at undgå investeringssvindel:
- Søg altid råd hos anden uvildig rådgiver, inden du investerer
- Afvis uopfordrede opkald med opfordring til investering
- Vær kritisk ved tilbud om garanteret højt afkast og sikker investering
- Vær særlig opmærksom, hvis du har været udsat for svindel før. Svindlerne deler oplysningen
Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi