Det er en stor opgave for landets kommuner at passe på borgernes personlige oplysninger lyder det fra Kommunernes Landsforening efter indbrudstyv løb med oplysninger om 20.000 danskere.

Et regneark med oplysninger som navn, adresse og CPR-nummer på omkring 20.000 personer. Det var en del af udbyttet for en indbrudstyv, der var på spil på Gladsaxe Rådhus. Regnearket var gemt på den ene af fire bærbare computere tyven tog med sig, selvom det ifølge kommunens retningslinjer ikke er tilladt at gemme den slags dokumenter på lokale computere.

Det betyder dog ikke, at danskerne skal være bekymrede for, at kommunerne ikke passer godt nok på deres personlige oplysninger, mener Kommunernes Landsforening (KL).

Læs også: Indbrudstyv stjal computer med oplysninger om 20.000 borgere

– Det er kommunerne, der håndterer de største mængder af data om borgerne. Det gælder alt fra fru Jensens besøg af hjemmesygeplejen til hr. Hansens byggeansøgning. Det er en opgave, som vi skal have meget stor respekt for, og det er vores klare opfattelse, at kommunerne har godt styr på sikkerheden. Det betyder ikke, at der ikke godt kan ske menneskelige fejl – og tyveri er jo svært helt at gardere sig mod. Det er en stor opgave for kommunerne at sikre, at medarbejderne helt ud i de yderste led kender og overholder reglerne, og det er et område, som der er stort fokus på i kommunerne, lyder det fra Pia Færch, kontorchef i KL’s Center for Digitalisering og Teknologi, i en skriftlig kommentar til it-borger.dk

Reglerne om hvordan personfølsomme oplysninger skal håndteres er blevet skærpet med EU’s persondataforordning – også kendt som GDPR. KL har sammen med kommunerne gjort et stort stykke arbejde på at undervise de kommunalt ansatte, ifølge Pia Færch.

– KL har sammen med kommunerne også arbejdet målrettet de sidste par år på disse udfordringer. Bl.a. har vi udviklet og implementeret guides og lærings- og kompetencepakker med fokus på, hvordan der kan skabes en god sikkerhedskultur i den kommunale organisation, skriver hun.

Gentofte Kommune har meldt sagen til både politiet og Datatilsynet.