En del børn oplever at blive kontaktet af fremmede, når de færdes på nettet.

Frygten for, at børn bliver kontaktet af fremmede på nettet er udbredt. Ifølge en rundspørge foretaget af Epinion for forsikringsselskabet Codan er det noget 46 procent frygter. Og noget af frygten bliver til virkelighed. 12 procent af de adspurgte forældre har et barn, der er blevet kontaktet af en fremmed – det er vel at mærke kun de tilfælde forældrene kender til.

Rundspørgen viser desuden, at 44 procent ikke føler sig godt nok rustede til at lære fra sig om sikker adfærd på nettet. Mange forældre tror, de skal være tekniske eksperter, men det er ikke nødvendigt, mener Liselotte Larsen, pædagogisk konsulent i Ungdomsbyen og UNESCO.

Læs også: Sådan børnesikrer du dit internet

– Vi oplever desværre ofte, at børnene misforstår ting, ikke er kritiske og derfor havner i nogle uheldige situationer. Derfor handler det ikke om, at forældre skal vide alt omkring teknikken, men om at de skal tale med barnet og signalere, at man som voksen godt ved, hvad der kan ske på de sociale medier, og at barnet altid kan komme til forældrene, hvis der sker noget, siger hun i en pressemeddelelse.

Gode råd til forældre:

  • Du behøver ikke være teknisk ekspert for at kunne guide dit barn om sikker adfærd på nettet.
  • Spørg nysgerrigt ind og vær på nettet sammen med barnet.
  • Spørg hvad barnet tænker om eksempelvis at dele billeder eller chatte med andre.
  • Spørg hvad barnet gerne vil have hjælp til.