Online svindel og fup-webshops er en plage for både borgere og legitime webshopejere overalt i Danmark.

Derfor E-mærket i samarbejde med TrygFonden udviklet Sikker Shopping. Det er et gratis plugin eller browser-udvidelse til Google Chrome, som hjælper borgere med at undgå de falske eller fup-webshops, der til tider hærger på nettet.

Fup-webshops er ofte designet til at snyde kunder, så de kommer til at købe kopi-varer – eller endda kommer til at dele deres betalingsoplysninger med kriminelle. Det er med til at skabe utryghed hos borgerne og underminere rigtige webshops’ troværdighed.

Sikker Shopping hjælper dig med at spotte webshops, som er blevet anmeldt til E-mærket for mistænkelig eller kriminel adfærd. Det er ikke en fuld garanti for, at du aldrig ender på en fup-webshop, men den vil hjælpe dig med at undgå de værste eksempler.

Sådan installerer du Sikker Shopping

Sikker Shopping er en browser-udvidelse til Google Chrome. Det betyder, at du kun kan bruge den, hvis du bruger Chrome som din internetbrowser. En internetbrowser er selve det vindue, du bruger til at få adgang til nettet. For eksempel, så læser du denne tekst på en browser.

Hvis du ikke bruger Chrome, kan du altså ikke få adgang til Sikker Shopping. Det betyder, at du for at kunne installere den gratis udvidelse, først skal hente eller downloade Chrome. Det gør du ved at trykke på linket ovenfor. Det er helt gratis. 

Du kan også bare vælge at søge på “Chrome” i Google eller Bing. Så kan du finde det gennem Googles egen hjemmeside.

Når du har installeret Chrome, skal du gå ind på Chrome Webstore, og søge efter “Sikker Shopping”. Herefter klikker du på “Føj til Chrome” og “Tilføj udvidelse”.

Du kan også følge denne video, som E-mærket selv har lavet:

Når udvidelsen er tilføjet, behøver du ikke gøre mere. Sikker Shopping klarer selv at give dig en advarsel, hvis du bevæger dig ind på en fup-webshop.

Sådan virker det

Sikker Shopping advarer dig, hver gang du besøger en webshop, som de mistænker for at være falsk eller fup.

Hvis siden er usikker ifølge Sikker Shopping

Programmet fungerer ved at sammenligne sidens adresse med E-mærkets eget kartotek over falske eller fup-webshops. Hvis den webshop, du besøger, matcher en side, de har markeret som ‘falsk’ eller ‘ikke sikker’, vil du først se en stor rød skærm med en advarsel.

Du kan herefter selv bestemme om, du vil klikke videre eller ej.

I visse tilfælde vil siden være markeret som ‘ikke sikker’, selvom webshoppen egentlig er sikker og pålidelig. Du skal derfor også bruge din egne sunde fornuft, når du skal vurdere sidens troværdighed.

Deres kartotek bygger på både anmeldelser fra tidligere kunder, men også en undersøgelse af, hvem der ejer siden, hvorvidt de deler nogle fællestræk med andre falske sider m.m.

Hvis siden er sikker

Hvis siden er sikker, vil du ikke se den røde advarselsskærm. Du vil i stedet bare kunne tilgå siden som normalt.

Hvis du gerne vil være ekstra sikker, kan du også tjekke E-mærke-ikonet i øverst højre hjørne af browseren. Det bør enten være blåt eller gråt.

Kilde: Bestman.dk

Hvis ikonet er blåt, er webshoppen E-mærket. Det betyder, at virksomheden har købt et certifikat, hvorefter de er blevet undersøgt uafhængigt af E-mærket selv for at sikre, at alting er på sin rette orden. Det betyder, at de blandt andet har foretaget testkøb på siden og tilbyder en sikring på op til 10.000 kr. på alle køb.

Du kan også opleve at ikonet er gråt. Hvis det er tilfældet, betyder det blot, at de ikke har købt et certifikat fra E-mærket. Virksomheden er dog ikke vurderet som at være farlig, og derfor kan du trygt købe vare fra hjemmesiden.

Det grå ikon vil du også kunne finde på hjemmesider, der ikke har en traditionel webshop, såsom nyhedssider, sociale medier, blogs, mediesider og andre almindelige hjemmesider.

Hvis du stadig er i tvivl, eller gerne vil lære mere om, hvordan du kan undgå fup-webshops, kan du læse vores guide til hvordan du undgår at købe kopivarer – uden først at skulle installere et program eller en browser-udvidelse.