Kopivarer florerer over hele internettet. De findes i alle afarter – fra tøj, håndtasker, kosmetik, legetøj, forbrugerelektronik og meget andet.
Selvom de ofte er billigere, er det stadig ofte bedre at købe de rigtige varer. Men du kan også nemt blive snydt, hvis du ikke er forsigtig. Derfor har vi skrevet denne guide til, hvordan du kan spotte kopivarer – og hvordan du undgår at blive snydt, når du køber varer online.
Derfor skal du undgå kopivarer
Indholdsfortegnelse
Kopivarer har typisk et noget lavere prismærke end det rigtige produkt. Det er deres store trækplaster. Men desværre får du også det, du betaler for.
De er i dårligere kvalitet. Det gælder både materialet, de er lavet af og selv håndværket. En falsk Gucci-taske har eksempelvis ofte dårligere og mere sløsede syninger, hvorfor de ofte går i stykker hurtigere.
Udover den lavere kvalitet, kopivarer har, kan du også risikere noget langt farligere. Fordi kopivarer ofte bliver lavet på fabrikker og af lyssky organisationer, overholder de sjældent de samme sikkerhedskrav og standarder som andre varer, der bliver solgt i Europa og Danmark. Det betyder, at du risikerer, potentielt set, at indføre sundhedsskadelige stoffer og uønskede kemikalier ind i dit hjem. Det er især en fare, hvis du køber legetøj og kosmetik.
Kopivarer inden for forbrugerelektronik har heller ikke fulgt de gængse sikkerhedsregler. Hvor en ægte iPhone oplader som dem fra Mobilopladere.dk, er certificeret MFi (Made for iPhone), og overholder alle de europæiske regler for sikkerhed, kan falske kopivarer kortslutte, give dig stød, eller endda bryde i brand. Derudover er den lavere kvalitet også ultimativt med til at give dig en værre oplevelse.
Sådan kan du se forskel på den ægte- og kopivarer online
Når du køber varer online, er der flere hensyn, du skal tage for at sikre, at du ikke køber kopivarer. Da du typisk kigger på produktbeskrivelser, salgstekster og standard billeder fra de rigtige producenters hjemmesider, er det ikke altid let at gennemskue om, der er tale om en kopivarer, før du faktisk har produktet i hænderne.
Der er dog nogle kendetegn, du kan undersøge inden.
1. En mistænkelig lav pris
Er prisen markant lavere i forhold til de almindelige priser, er det ofte et tegn på, at der er tale om en kopivare. Det kan derfor være en god idé at tjekke prisen på producentens side. Det er selvfølgelig også værd at huske, at der kan være tale om en god aftale mellem sælgeren og producenter, en mængderabat eller en lager, der skal tømmes.
De mere udspekulerede sælgere af kopivarer kan dog godt finde på at sætte en pris, der ligger tæt op ad det oprindelige produkt.
2. Stavefejl, underlig grammatik og dårligt sprog
Stavefejl og grammatik fejl hænder. Især på de mindre danske webshops, der ofte er drevet af en eller to personer.
Men hvis størstedelen af teksten på siden mangler, sproget er dårligt eller det ser ud til, at al tekst er blevet oversat med Google Translate, bør der ringe et par alarmklokker.
Mange webshops, der sælger kopivarer, kan også finde på bare at kopiere teksten fra producenterne, uden at tilføje noget selv. Hvis de generelt skriver dårligt, men pludseligt har velskrevne og grammatisk korrekte sætninger på produktsiden, er det værd at søge efter den specifikke formulering i Google. Hvis den optræder på flere hjemmesider, kan det være en standardtekst, de har kopieret.
3. Mangel på kontaktoplysninger
Den tredje, og nok det klareste kendetegn på, at webshoppen ikke har kontaktoplysninger på ejeren. De fleste danske webshops oplyser endda også deres CVR-nummer.
Hvis de ting mangler, kan der være tale om en webshop med kopivarer.
Vil du gerne vide dig helt sikker, kan du tjekke ejerskabet af en hjemmeside på who.is. Det er et register over, hvem der ejer et bestemt domæne.
Det handler i bund og grund om god fornuft. Men selv de mest intelligente kan blive snydt. Derfor er det vigtigt, at du udviser en god kildekritik, når du handler på nettet.