Vi bruger internettet til alt i dag. Lige fra at købe dagligvarer til at se film og tage onlinekurser, der findes ikke det, vi ikke kan gøre på nettet. Og det er der nogle, der gerne vil udnytte. Derfor skal du vide, hvad du laver på nettet, når du bevæger dig rundt og beskytte dig mod dem, der forsøger at udnytte din tillid til at få penge ud af dig. Her får du en guide til, hvordan du får den grundlæggende beskyttelse, når du bevæger dig på nettet.

På mange måder minder internettet om Det Vilde Vesten. Hver hjemmeside, vi åbner, er som en ny by, vi rider ind i. Vi ved aldrig helt, hvad der venter os, og vi må have vagtværnet oppe for at beskytte os selv mod folk, der er ude efter vores penge og værdier. Politiet kommer ikke bare og hjælper dig, så du må bevæbne dig til tænderne, hvis du vil holde dig selv sikker. På internettet må du beskytte dig selv.  

Find sider, du har tillid til

Når du handler på nettet, skal du være opmærksom, hvad det er for en side, du går ind på. Lav din research på nettet, eksempelvis kan du lave en simpel googlesøgning for at finde frem til, hvad andre skriver om den pågældende webshop. Er anmeldelserne dårlige, så bør du nok finde et andet sted at købe dine varer.

Du kan også søge efter e-mærket. Det betyder, at hjemmesiden er dansk, og at den lever op til en række sikkerhedskrav. Det samme gælder, hvis du skal låne penge. Med den rette guide kan du finde de hjemmesider, du har tillid til, hvis du har brug for flere penge mellem hænderne. Læs mere her og bliv klogere.

Beskyt dig selv med gode råd

Når du skal beskytte dig selv på nettet, er der flere gode råd du kan følge:

  • Hold PC’en opdateret

De fleste computere opdaterer sig selv, men sørg for, at du mindst en gang om ugen lige går ind og søger efter nye opdateringer, inden det er for sent.

  • Installer antivirus og firewall

Vær opmærksom på, at du kun bør have et antivirusprogram installeret ad gangen, da de ellers vil bekæmpe hinanden og være så godt som ubrugelige.

  • Lad være med at besvare eller åbne spam

Hvis du får en mail fra Kronprinsen af Nigerias nevø, så er historien sandsynligvis for god til at være sand. Det samme gælder fremmede mænd og kvinder, der udgiver sig for at være rigtige personer.

  • Lav avancerede kodeord, du kan huske

Undgå at bruge generiske kodeord som 1234 eller din fødselsdag, når du opretter passwords på nettet. Find en kode, der er avanceret, som kun du kan huske. Lav eventuelt variationer, så den er umulig for andre at knække.  

Tillid er altafgørende på nettet. Hvis du føler, der er noget lusket ved de sider, du bevæger dig ind på, så skynd dig væk. Hellere lade tvivlen komme dig til gode frem for at åbne en forkert side.