Artikler

Sådan tjekker du, om dit kodeord er blevet lækket

Kodeord til 773 millioner e-mails er blevet ramt. Sådan tjekker du, om din er én af dem.

Cyberkriminelle har været på spil igen og lækket kodeordene til op mod 773 millioner e-mail adresser. Du kan tjekke, om du er en af dem ved at slå din mail op på haveibeenpwned.com

Er du det, bør du lave et nyt kodeord se steder, hvor du har brugt det lækkede kodeord – allerhelst et unikt kodeord hvert sted.

Derudover bør du aktivere totrinsgodkendelse, de steder, der understøtter det. Med den aktiveret bliver det næsten umuligt for en hacker at logge ind med dine oplysninger, uden du får besked om det.

Aktivering af totrinsbekræftelse på Facebook

Aktivering af totrinsbekræftelse på din Google-konto

Aktivering af totrinsbekræftelse på Instagram

Aktiver totrinsbekræftelse på dit Apple ID

Aktiver totrinsbekræftelse på Snapchat

Aktivering af totrinsbekræftelse på Linkedin

Aktivering af totrinsbekraeftelse på Dropbox

 

Excel kurser til dig

Når vi færdes rundt på nettet, går vi gerne igennem et hav af forskellige hjemmesider uden helt at ane hvad det er vi laver derinde. Tit handler det om, at vi prøver at finde det bedste program muligt, til hvad end vi har brug for hjælp til. Problemet opstår dog, når vi begiver os ud i at downloade programmer som vi ikke har noget kendskab til.

Sådan bliver du tryg på nettet

Vigtigheden af at være sikker på nettet kan ikke understreges nok. Selvom brugeren ikke nødvendigvis føler sig utryg ved at surfe rundt på nettet, så kan der hurtigt opstå situationer med konsekvenser til følge. Derfor er det altid at foretrække, hvis man henter programmer man på forhånd har kendskab til, eller har læst nok om til at vide, at det er okay. Arbejder du tilfældigvis indenfor kontor, så er Excel værd at tage et nærmere kig på.

Bredt udvalg af kurser

Hvis ikke man har prøvet at benytte sig af Excel før, så kan det virke utroligt forvirrende at finde rundt i. Her kunne et Excel kursus være en god mulighed for at øge kendskabet til programmet. Der findes samtlige forskellige Excel kurser som du som bruger kan vælge i mellem, for at få mest muligt ud af programmet. Kurserne kommer i forskellige stadier, alt efter hvor meget du på forhånd ved om Excel. Skulle du ikke have noget kendskab til dette, så kan et Excel kursus for begyndere muligvis være at foretrække.

Fremhæv dine visioner

Ved hjælp af disse kurser har du mulighed for at opnå et langt bredere kendskab til Excel, og derved kunne benytte det i dagligdagen. Især for dem der arbejder indenfor kontor, så kan det være en kæmpe fordel. Der findes alt fra tabeller til grafer, som kan visualisere dine ideer. Excel er det perfekte program til dette, men det kræver også, at du har noget kendskab til det på forhånd. Det er svært at eksperimentere med Excel og alle dens mange funktioner, hvis ikke du ved hvad du laver. Derfor kan kurser være den helt rette løsning for dig, og du kan nemt og hurtigt booke dig ind på en dato til det næste ledige kursus.

Nets advarer mod fupmail

Har du fået en mail fra Nets, der vil have dig til at indtaste dine kortoplysninger, skal du ikke gøre det.

Et ukendt antal danskere modtager i disse dage en mail fra en afsender, der ser ud til at være Nets. Mailen advarer om, at modtagerens betalingskort er blevet brugt i udlandet, og for at få pengene tilbage skal man indtaste kortoplysningerne. Men gør man det, sker der lige præcis det, mailen advarer om.

Både mail og hjemmesiden man kommer til ved at klikke på linket i mailen er falsk, og har intet med Nets at gøre. Det får betalingsformidleren til at advare mod fupmails.

– Vi har fået usædvanligt mange henvendelser om snydemails. De kommer i bølger, og de ændrer sig lidt fra gang til gang. Den her har vi også set før, og den er åbenbart blevet sendt ud i et stort antal, siger pressemedarbejder hos Nets, Mads Allingstrup, til bt.dk

Det danske sikkerhedsfirma CSIS forklarer på Facebook, at modtagere af mailen bliver sendt via linkforkorteren bit.ly til den falske hjemmeside, hvor bagmændene så stjæler kortoplysningerne fra de danskere, der hopper i fælden.

(Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget)

Beskyt dine enheder

Du får god beskyttelse mod bl.a. falske mails og hjemmesider med Avast Internet Security. Læs mere her

Denne artikel indeholder et reklamelink, som vi tjener lidt penge på. Til gengæld kan vi drive siden gratis for dig, uden irriterende bannerreklamer.

Endnu sikrere end HTTPs

Omsider er de fleste blevet vant til HTTPs og forstår, at det er sikrere at benytte sig af et website via HTTPs end bare HTTP. Grundlæggende set er HTTPs aktiveret, hvor websites benytter sig af et SSL certifikat, der i store træk sikrer, at kommunikation imellem bruger og server ikke omsnappes eller kanaliseres. Du kan i de fleste browsere se om HTTPs er aktivt, hvis der er en grøn hængelås til venstre, eller omkring, websitets adresse.

Det nye er, at der nu er kommet en udvidelse til denne protokol, der kaldes HSTS. HSTS står for HTTP Strict Transport Security og basalt set, så tager det HTTPs til næste niveau og sikrer 100 % imod sikkerhedsbrister. Videre gør det websites hurtigere da det benytter sig af et princip kaldet preloading. Altså loades dataen mere effektivt fra server og ned på din enhed.

Hvordan finder man så frem til disse vidunderlige websites? Det er sådan set let nok: Brug Google. Google prioriterer hurtige og sikre websites i deres resultater, hvorfor det er den mest enkle vej for den almindelige IT-borger.

Tilbehør kan gøre en stor forskel

Der er næsten ikke det, som ikke kan findes på internettet. Når man færdes rundt på nettet, går søgningen ofte på noget bestemt, men fordi der findes så mange forskellige hjemmesider, så kan det være svært at finde den helt rigtige. Især når det drejer sig om tilbehør og tøj, så er der pludselig tonsvis af forskellige hjemmesider at vælge i mellem. I denne artikel finder du gode og troværdige hjemmesider, som du kan kigge på.

Det helt rigtige mobilcover

Noget af det, som de fleste af os har tilfælles er, at vi har en mobiltelefon. Mobiltelefoner er i stigende grad blevet populære, og nu kan de næsten ikke undværes. Der følger dog en del ansvar med at have en mobiltelefon, da mange af dem er tilbøjelige til hurtigt at gå i stykker ved tab. Derfor kan det være en fordel at overveje mobilcovers, i tilfælde af, at uheldet skulle være ude, og telefonen blev tabt. Generelt er mobilcovers betegnet som tilbehør til din telefon, og de findes i alle farver og designs, så det passer til enhver smag. Ikke nok med, at det beskytter telefonen, så er der også noget stilet over mobilcovers.

Slips i massevis

Når det kommer til tilbehør og accessories, så er det ikke kun indenfor mobil-verdenen at dette findes. Når det kommer til tøj, så findes der også tilbehør i massevis. Noget tilbehør som mange mænd benytter sig af, er et slips. Det der gør et slips så populært, er at det kan pifte et hvert sæt tøj op på ingen tid. Det er sådan en lille ting, men kan gøre så meget. Et slips gør hurtigt et sæt tøj mere professionelt eller elegant, da det er et faktum, at mange forbinder slips med lidt finere anledninger.

Noget du ikke vidste du manglede

Tilbehør kommer i mange forskellige kategorier, men kan gøre meget ved både udseende og sikkerhed. Tit kan tilbehør have mange gode fordele med sig, især når det kommer til tøj og elektronik. Tilbehør er altid en god idé at kigge nærmere på, da man aldrig ved, hvad man lige pludselig kunne stå og mangle, helt uden at have skænket det en tanke.

Branding strategi hjælper virksomheder

Vi lever i en verden, hvor flere og flere firmaer udvikles næsten ugentligt. Når først firmaet er kommet op at stå, så handler det i den grad om branding. For helt nye firmaer kan det være svært at finde ud af, hvordan branding præcist fungerer. Læs mere i denne artikel for at finde ud af, hvordan dit firma får mest muligt ud af branding.

Hvorfor branding?

Branding handler i bund og grund om, hvad der er hovedområdet indenfor dit firma. Det er vigtigt at kunne formidle ud til kunderne hvad det er du sælger, og hvorfor det er vigtigt at de investere i dette. For en kunde handler det om at have en forståelse for, hvad firmaet sælger, og hvorfor det er en fordel for dem at købe det. Hvis det virker for kompliceret, så er kunderne tilbøjelige til at finde noget andet. Derfor er det vigtigt, at dit firmas branding er på sin plads, så du kan tiltrække flere kunder.

Skil dig ud fra mængden

Men hvad skal man gøre for at få styr på branding? Et godt bud er en branding strategi. Her får du hjælp til at afkode præcis hvad dit firma går ud på, samt gøre opmærksom på, hvorfor din virksomhed er anderledes end andres. Når man taler om brandingstrategi, så er det vigtigt at du som virksomhed skiller dig ud, da firmaer hurtigt bliver glemt i mængden. Eftersom det næsten ikke kan undgås at støde ind i andre virksomheder der sælger noget nær det samme, så er vigtigheden af at gøre opmærksom på sig selv helt enorm.

Giv virksomheden en god start

Branding fylder meget i virksomheder, og kan være med til styrke salg samt popularitet i voldsom grad. Det hele handler om at kunne formidle et budskab ud til andre, som giver mening og som lyder interessant. Hvis først dette er gjort, så har virksomheden allerede fået en god start.

Falsk Elgiganten-webshop spreder sig

En webshop, der ligner Elgiganten spreder sig på sociale medier.

En iPhone X til 2.999 kr. hos Elgiganten. Det er tilsyneladende et af de tilbud, der lige nu spreder sig på Facebook. Webshoppen har dog intet med Elgiganten at gøre, mobilen dukker aldrig op, og webshoppen er designet af kriminelle til at stjæle brugernes betalingsoplysninger.

Sikkerhedsfirmaet CSIS advarer mod svindlen på Facebook, og opfordrer til at man ser sig godt for, hvis tilbuddet virker for godt til at være sandt. I det her tilfælde afsløres svindelnummeret blandt andet ved, at hjemmesiden ikke er elgiganten.dk

Vi har skrevet om, hvordan du handler sikkert på nettet. Find vores guides her.

Tjek selv: Her er listen med de 100 dårligste kodeord – hvor er dit?

Sikkerhedseksperter har analyseret fem millioner kodeord og fundet frem til de 100 dårligste. Se listen her og find ud af, om du bruger nogle af dem.

Stort set hele vores online-liv er beskyttet af kodeord, så derfor bruger hackere flere forskellige metoder til at gætte dem. Et af dem er såkaldte “ordbogsangreb”, hvor hackeren bruger et computerprogram til at gætte på de mest almindelige ord.

Sikkerhedseksperter har analyseret fem millioner lækkede kodeord fra europæiske og amerikanske brugere. Til sidst er de endt med en liste over de 100 dårligste kodeord, og tendenserne er de samme – også i Danmark, forklarer Bogdan Botezatu, der er ekspert hos IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender.

– Det er det samme mønster alle steder. Alt for mange brugere vælger den simple løsning som at skrive en række tal eller sammenhængende bogstaver på tastaturet som ‘qwerty’. Det ender med et kodeord, som er meget let at gætte. Den kriminelle behøver ikke engang et computerprogram til at gætte et kodeord så let som 123456, siger han i en pressemeddelelse.

Læs også vores guide til sikre kodeord her

Tjek dine kodeord

It-borger.dk har samlet de 100 dårligste kodeord i listen herunder. Brug søgefunktionen til at find ud af, om nogle af dine kodeord er med.

Tjen penge på at blogge

Vi lever i høj grad i en digitaliseret tidsalder, hvor størstedelen af vores arbejde efterhånden foregår via computer og smartphone. Så hvorfor ikke udnytte det og kombinere arbejdet med det, du er allermest optaget af? Hvis du er dygtig til at skrive og har noget interessant på hjertet, er det en oplagt indtjeningskilde at springe ud i den digitale livsstil som blogger.

Blogging er et fænomen, der over de seneste 10 år for alvor har bidt sig fast i den danske befolkning. En blog er en slags digital dagbog, hvor forfatteren, alias bloggeren, deler ud af sine egne tanker, tips og fortællinger, gerne med fokus på et specifikt emnefelt, som man så kan nørde derudad med. Med andre ord: Éns helt egen voksen-legeplads!

Hvis du drømmer om at få en hobby med et indbygget job i, så læs videre!

Der er naturligvis nogle grundliggende ting, du skal overveje, inden du slår dig løs som engageret blogger, hvis du på sigt tænker at bloggen til levevej. Derfor bringer vi her en række gode råd, du med fordel kan følge.

  1. Find et specifikt tema og hold dig til det. Et populært tema kunne for eksempel være mad, træning, mode eller børn. Ikke hermed sagt, at man så slet ikke kan tale om andet på sin blog, men det er vigtigt at være tro mod sin retning, så læserne ved, hvad de kan forvente, når de besøger din side.
  2. Blog mindst 2 gange i ugen, ellers kan dine læsere hurtigt miste interessen – der skal jo være friske updates til de sultne følgere!
  3. Husk dog den gyldne regel: Skriv ikke bare for at skrive! Hav altid noget på hjertet som er relevant for andre end dig selv.
  4. Gør noget ud af dit visuelle udtryk, sidens design og dine billeder. En æstetisk flot blog tiltrækker mere opmærksomhed, så “nye besøgende” får lyst til at udforske den til bunds og på sigt følge med.
  5. Vær ikke bange for at dele ud af private ting, der kan have almen interesse – dine læsere vil elske at lære dit sande jeg at kende og at kunne spejle deres eget liv i det, du deler ud af.
  6. Sørg for at networke aktivt og lav links til andre populære blogs eller sites, da det er med til at skabe mere trafik og omtale.
  7. Brug dine sociale medier til at promovere din blog og lave “reklame” for nye indlæg.

Og nu tænker du måske, at du ikke har råd til at købe et godt kamera, som kan filme superskarpe videoer og tage lækre billeder til bloggen? Heldigvis kan du nemt og hurtigt tage et lån lige her – og så er du klædt godt på til bloggerlivet.

Husk dig selv på, at ting tager tid og at hastværk er lastværk! Du får ikke opbygget en trofast skare af følgere på en uge og indstil dig på, at du må lægge tid og energi i detaljen for at give bloggen den kvalitet, der skal til. Det kan tage måneder, før du finder den rette målgruppe og for alvor får dig markeret i blogger-verdenen. Til gengæld er det et helt frit univers, hvor du sætter dig selv, dine tekstevner og din skabertrang i spil!

Forbrugerombudsmanden advarer mod webshop

Forbrugerombudsmanden advarer mod en webshop, der kræver betaling for et løbende abonnement.

Vi har tidligere her på It-borger.dk skrevet om de såkaldte abonnementsfælder, hvor forbrugere køber et produkt eller en tjeneste på nettet, og derefter bliver tilmeldt et abonnement.

Forbrugerombudsmanden har været efter flere webshops, der efter deres opfattelse ikke har gjort tydeligt nok opmærksom på, at man tilmelder sig et abonnement. Nu har Forbrugerombudsmanden udsendt endnu en advarsel. Denne gang mod webutikken prisamok.nu

Abonnementet hos prisamok.nu koster 399 kr. om måneden, men det fremgår ikke tydeligt nok, mener forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

Læs også: Politiet opretter center til bekæmpelse økonomisk kriminalitet på nettet

– Prisamok.nu vildleder forbrugerne til at indgå et abonnement, når de køber et produkt på hjemmesiden, fordi de ikke oplyser tydeligt om, at forbrugerne skal betale for at handle. Virksomheden bruger betalingsoplysningerne til at trække flere hundrede kroner hver måned, siger hun i en pressemeddelelse.

Forbrugerombudsmanden opfordrer forbrugerne, der er fanget i abonnementsfælder til at tage kontakt til virksomheden og meddele, at man ikke har indgået en aftale, at aftalen er ugyldig og at man vil have pengene tilbage. Derudover bør man kontakte sin bank for at få lavet en tilbageførsel af pengene.