På verdensplan foretages der hver dag mange tusinde ordrer på nettet. Men det er ikke alle, der bliver gennemført på webshops, der er sikre. Der findes et utal af hjemmesider, som prøver at franarre dig penge eller værdifulde personlige informationer. Derfor bør du altid tage et grundigt kig på hjemmesiden, og se om den lever op til forskellige sikkerhedsforanstaltninger. Er du i tvivl om hvad du skal kigge efter? Vi har på IT-Borger.dk undersøgt hvilke 5 ting, som du skal holde øje med. 

#1 Har siden et SSL certifikat?

Du kan tjekke, om den side du er ved at handle på, er sikker ved at kigge i URL adressen. Indenholder denne https har siden det såkaldte SSL certifikat, som er en digital sikkerhedsprotokol.

Her er et eksempel fra webshoppen ModernRoom, der sælger interiør og brugskunst fra brands såsom Bloomingville og House Doctor. På billedet kan du se, hvordan URL-adressen indeholder https. Det er en stærk indikator på, at både siden og personerne bag er troværdige. 

ssl-certifikat

Kilde: https://modernroom.dk/ 

Er du landet på en webshop, hvor sikkerheden ikke er i top, kan det resultere i virus. Typisk er hjemmesider ikke sikre, hvis de er angivet med http fremfor https. Med et antivirus program installeret, kan du sikre din computer mod mange af de farer, der lurer på nettet. Der er et væld af programmer til formålet. Her er de tre bedste gratis antivirusprogrammer, du kan downloade kvit og frit. 

#2 Kig efter en privatlivspolitik

Hvis hjemmesiden har en privatlivspolitik, er det endnu en stærk indikator på, at sikkerheden er i top. I privatlivspolitikken finder du blandt andet information om, hvordan webshoppen håndterer personfølsomme oplysninger. Kan du ikke finde en privatlivepolitik på webshoppen, er det altid et dårligt tegn. I det tilfælde bør du overveje at handle på en anden side.

#3 Undersøg om der er troværdighedsmærker

De fleste sikre hjemmesider gør ofte meget for at vise dig, at sikkerheden er, som den skal være. Derfor findes der i bunden af mange hjemmesider mærker fra forskellige virksomheder. Fælles for disse mærker er, at de alle repræsenterer virksomheder, der udbyder produkter til sikkerhed på internettet. Derfor kan du ofte støde på logoer fra eksempelvis Norton eller McAfee. Dette er altid et godt tegn, at der ingen problemer er med sikkerheden på siden.   

#4 Er det angivet kontaktoplysninger?

Legitime hjemmesider har næsten altid et telefonummer, samt en fysisk adresse stående i enten footer eller header. Men hvis du stadig er i tvivl, kan du altid copy paste adressen ind på Google for at se, om adressen eksisterer og er korrekt. Det kan være et godt tegn på, at hjemmesiden er værd at stole på. For upålidelige og scammy hjemmesider vil ofte ikke angive en rigtig adresse for at undgå at blive opdaget. 

#5 Læs anmeldelser

Selvom ovennævnte er gode at kigge efter, så er anmeldelser og personlige sider en af de bedste måder at se, om hjemmesiden er sikker eller ej. Hjemmesider som Trustpilot kan fx være et godt sted at finde et hav af anmeldelser fra brugere. 

Nogle hjemmesider implementerer endda disse reviews på deres forside. Se hvordan her:

displaylager.dk

Kilde: Displaylager.dk

På denne hjemmeside kan du hurtigt se, at vi har at gøre med en side, som brugere er rigtig glade for at bruge.