SPONSERET INDHOLD:

Sikker webshop handel – en guide til IT-borgeren

At handle på nettet kan virke harmløst – og det bør det også gerne være. Alligevel oplever man gang på gang historier om kunder, som er blevet snydt eller har været udsat for et hack på sine personlige oplysninger. Dette kan have været ved et køb eller anden aktiv handling på nettet. Det kan godt være, at Danmark er et af de mest tillidsfulde lande i verden – i hvert fald ifølge flere foredragsholdere. Dog skal man stadig passe på nettets mange webshops. Derfor giver IT-Borger dig nu nogle få trin til, hvordan du sikrer dig, når du handler på internettets mange webshops.

Der skal være en sikker forbindelse

Der kan laves en lang liste af ting, som skal være i orden, før man bør kaste sig ud i internet handel, hvor man deler ud af kortoplysninger. Et af de punkter er at tjekke sikkerheden på den hjemmeside, hvor du handler. Hav derfor styr på, at du handler over en sikker forbindelse med krypterede oplysninger. Helt konkret kan du se det ved, at der er en lille hængelås i adresselinjen. Dette indikerer sikkerheden, hvor låsen både kan være i begyndelsen og slutningen af browservinduet.

Et eksempel ser du her fra webshoppen Bedre Nætter, som viser en sikker forbindelse:

Dobbeltklikker du på låsen, kan du yderligere få information om, hvem som er bag sikkerhedens garanti. Du kan også se den sikre forbindelse på, at der i adressefeltet står “https” frem for “http”.

Hængelåsen bliver oprettet på en hjemmeside gennem et SSL-certifikat. Det betyder, at når du handler på en webshop, bliver de data du giver krypteret. Hermed vil en hacker ikke kun få noget ud af at opfange den data, som du videregiver – med andre ord, kan du føle dig sikker.

Er du på den rigtige side?

Det lyder måske næsten dumt. Men jo, det sker, at brugerne ender på en falsk hjemmeside. En hjemmeside som får dig til at tro, at du kan handle det samme produkt. Typisk kan du nemlig ende på en anden side, hvis du laver en tastefejl, som fører dig det forkerte sted hen.

Sker der det, at du foretager en handel på sådan en side, hvor du videregiver dine oplysninger, bør du straks kontakte banken. Det kan nemlig ske, at dine penge bliver hævet, uden du modtager din ønskede vare. Derfor skal du tage fat i banken, så de kan hjælpe dig med en tilbageførsel af dine penge.

Kortbetaling på nettet

Det er især, når du betaler med kort, at du skal være varsom på nettets kanaler. Det er ofte det mest sikre at køre betaling gennem et internationalt kredit- eller betalingskort. Et kort hvor du både indtaster dit kortnummer samt dato for udløb. Det gør nemlig, at du ved uretmæssig handling kan få din bank til at tilbageføre pengene til dig. Derfor er denne metode sikker, når det kommer til handel på internettet.

Generelle råd til dig som IT-borger

Der findes selvfølgelig mange råd, som er værd at følge, når det kommer til webshop handel. Om det er en webshop som MissLux, eller en blog som Fitness-Eksperten, er det den samme sikkerhed, som er vigtig. Det er din digitale sikkerhed, som er i fokus. Her har du blot fået et udpluk af de klassiske samt vigtige råd, der er at følge.  En virksomhed som især lægger vægt på IT-sikkerhed er virksomheden Kompetera. Det er vigtigt, at man har mulighed for kontrol og overvågning. De påpeger især, at man skal kunne have balance mellem frihed og datasikkerhed – samtidig med man er mest mulig produktiv. Det gør de ved at kombinere sikkerhedsprodukter til virksomheder landet over.

Når man handler på nettet skal man altid have sin sikkerhed for øje. Man skal kunne handle trygt og frit – og med et par små huskeregler undgår man de mange fælder, der er.