Når man har flere lån, kan det være en fordel at samle dem alle i ét. Hvis du vil samle dine lån kan det gøres med et samlelån. På den måde får man en enkelt rente og dermed også én regning om måneden. Det kan dog være svært at finde ud af, hvordan man gør, og hvilket lån man skal vælge.

Hvad er et samlelån?

Et samlelån er et lån, hvor man låner en større sum penge, end man egentlig har behov for. Dette gøres typisk for at kunne samle alle sine lån i én og dermed få en lavere rente. Samlelånet kan bruges til alt fra bolig til bil, og det er derfor et meget populært valg blandt danskerne. Hele konceptet bag samlelån er, at de mange små lån, man har i forvejen kan betales af samlelånet, så man kun skylder penge til en enkel långiver.

Fordele og ulemper ved samlelån

Når man skal låne penge, er der forskellige muligheder. Man kan låne hos familie og venner, eller man kan tage et samlelån. Et samlelån er et lån, hvor man samler alle sine lån i én og dermed får en billigere rente. Fordelen ved et samlelån er, at man kan spare penge på renten, da den bliver sat ned, når alle lånene bliver samlet. Ulemperne ved et samlelån er dog også tydelige. For det første skal man have en god økonomi, for at kunne klare sig med ét stort lån fremfor flere små. For det andet kan det være svært at finde ét samlelån, som passer til ens behov, især hvis ens lån er forskellige i størrelse og type. Endeligt kan det også være svært at overskue de økonomiske konsekvenser af et samlelån – både fordi renten bliver sat ned, men også fordi man typisk skal betale mere i gebyrer og afdrag.

Kan alle låntagere få et samlelån?

Et samlelån er kun for låntagere, der har en god økonomi og ikke er i RKI. Det vil sige, at låntageren skal kunne betale alle sine afdrag på lånet til tiden og have et sundt økonomisk overblik. Ingen långivere er interesserede i at låne penge til folk, som ikke er i stand til at betale tilbage, men det kan samtidig blive mere overskueligt for låntager, kun at skulle holde styr på et lån frem for mange forskellige.

Et samlelån samler altså alle lån og giver et enkelt og overskueligt billede af økonomien. Det kan godt betale sig at samle sine lån, da det giver en bedre rente og vil lette den økonomiske situation.