Det er vigtigt at beskytte dine enheder når du bruger internettet, uanset om det er på din mobil eller computer på grund af det store antal vira og hackere, der strejfer rundt på nettet og ønsker at få fat i alles oplysninger.

For eksempel har folk der kan lide at spille poker, slots og deres varianter, online skak eller computerspil brug for et antivirusprogram for at kunne spille sikkert på deres enheder. Men det er ikke kun inden for spillenes verden at antivirus og andre sikkerheds metoder er nødvendige. Hvis du tjekker e-mails for din arbejdsgiver, logger på din private netbank, eller shopper på nettet er det også vigtigt at du har en sikker forbindelse til internettet.

Når man logger på en delt internetforbindelse anser computeren eller mobilen automatisk andre computer på samme forbindelse som troværdige, og hvis ikke man foretager nogen ændringer i standard indstillingerne kan det derfor være lettere at blive udsat for virus, malware eller spyware hvis der sidder en anden på netværket som ikke har rent mel i posen.

Delte internetforbindelser drejer sig også om de netværk man deler med bofæller, på kollegiet eller andre situationer hvor folk man ikke er i familie med har adgang til samme router som en selv. I disse situationer kan man skulle bruge mere end blot et antivirus program og en firewall for at sikre at de andre som deler internetforbindelsen ikke tvinger sig adgang til dine enheder.

Nedenfor kommer vi med nogle af de mest effektive måder hvorpå du kan sikre dit netværk, din forbindelse og dine enheder.

sikkert netværk

Hvis du ejer routeren og internetforbindelsen

I dette tilfælde har du mulighed for både at følgende disse trin, samt de andre trin nedenfor. Så opnår du maksimal sikkerhed på dit eget netværk, samt dine enheder.

  • Gæsteadgang

Mange routere har i dag mulighed for at oprette gæstebrugere der får et specielt kodeord de kan koble til internettet med. Disse gæstebrugere har ikke samme mulighed for at se andre enheder på netværket, og det kan være en god og hurtig måde at sikre sit netværk på.

  • Opdater routerens firmware

Routeren er tit en dims man bare tænder og slukker for, og så ved man at den leverer internet. Men den kører faktisk nogle programmer på sit system der hjælper med sikkerheden. Du kan med fordel logge på routeren en gang imellem og sikre at der ikke findes opdateringer til enheden. De fleste opdateringer forbedrer sikkerheden og koster ikke noget, så det bør gøres jævnligt.

  • Sørg for alt er krypteret og firewall er aktiv

I routerens indstillinger bør forbindelser krypteres, og på de routere der har mulighed for det kan man slå den indbyggede firewall til, så den kører som endnu et lag beskyttelse. Du bør stadigvæk have en separat firewall på hver enhed du benytter, men routerens firewall er også værd at aktivere. Du bør også vælge stærke adgangskoder, så krypteringen fungerer mere effektivt.

  • Slå WPS fra

Der kan være et par ulemper ved WPS fra et sikkerheds standpunkt. Hvis du ikke bruger denne funktion bør den slås fra. Man kan nemlig ved at trykke på knappen koble til netværket uden at bruge et kodeord. Det kan misbruges på mange måder, og ikke alle kræver at knappen bliver trykket på.

Hvis du ikke ejer routeren og internetforbindelsen

I tilfælde af at du ikke ejer routeren kan du kun beskytte dine egne enheder og ikke selve netværket. Du bør derfor stole på at dem der administrerer netværket er troværdige.

  • VPN

En VPN tjeneste der aktivt kører på dine enheder kan være en god investering. Selvom man kan finde gratis udgaver er de sjældent lige så effektive og pålidelige som dem man betaler for. Fælles for dem alle er at de hjælper med at sløre din aktivitet på internettet, og kan gøre det sværere for uvedkommende at finde informationer om dig og dine enheder.

  • Antivirus

Skulle uheldet være ude og trænger der nogle gennem dit forsvar, så er et antivirus program en af de vigtigste metoder hvormed man kan mindske skaden. Udover at køre en virus scanning, kommer moderne programmer også med en lang række andre beskyttende funktioner. Det kan eksempelvis være notificering hvis andre brugere ændrer filer på dit system, eller det kan være overvågning i realtid af internettrafikken.

  • Firewall

En firewall er ligesom antivirus nærmest ikke til at leve uden hvis man går op i sikkerhed på internettet og netværket. Kort forklaret fungerer en firewall ved at overvåge al trafik der kommer ind eller ud af dit system. Hvis firewall programmet registrerer mistænkelig data blokerer den forbindelsen og beskytter dermed effektivt mod hackere eller programmer der sender dine data til uønskede personer.

  • Malware + Spyware beskyttelse

Sidst men ikke mindst kan du installere malware og spyware beskyttelse. I dag bliver mange computere og smartphones inficeret helt automatisk uden at der sidder en person i den anden ende og trækker i trådene. Det kan være ved hjemmesider hvor du henter en fil med malware, eller når du klikker på en reklame der har spyware og prøver at overvåge din aktivitet. Med beskyttelse mod dette blokeres og opdages langt de fleste kendte typer mal- og spyware med det samme, og truslen mindskes derfor markant.

Konklusion

Ovenfor fik du her 8 stærke råd til hvordan du kan sikre din delte internetforbindelse, og dermed gøre det markant mere besværligt for hackere eller andre folk at se dine private oplysninger, eller følge med i hvad du ser på YouTube. Du behøver ikke at følge alle råd, men hvis ikke du kan nikke genkendende til nogle af de ovenstående tips, bør du nok lige prøve et par af dem.

.