Flere og flere gør brug af den bekvemmelighed, der er forbundet med oprettelse og bestilling af juridiske dokumenter online. Dokumenter som i mange tilfælde er opbygget af standardskabeloner og formularer. Men er der egentlig nogle særlige forhold, du skal være opmærksom på ift. dokumenter, som ikke nødvendigvis er tilpasset 100% lige netop din specifikke situation? 

Dette har vi kigget nærmere på.

Vi giver dig overblik over fordele og ulemper ved brugen af skabeloner til juridiske dokumenter. Forhåbentligt kan det hjælpe dig til at træffe den rigtige beslutning, når du en dag mangler et testamente, en ægtepagt, en forretningskontrakt, eller andet. 

Hvilken type dokumenter kan oprettes gratis eller ved hjælp af skabeloner?

Markedet for billige (og til tider endda gratis) juridiske dokumenter findes både til private og til erhvervslivet. Det er derfor næsten kun din fantasi, der sætter grænser for, hvilken type dokumenter du kan oprette ved hjælp af en formular på nettet.

Ofte vil skabelonerne være udarbejdet af en advokat, og virksomheden eller den private skal herefter selv udfylde egne detaljer. Her er det vigtigt, at du eller virksomheden har in mente, at dokumentet ikke bygger på forudgående rådgivning. Derimod er det ofte et standarddokument, som ikke er tilpasset din situation 100%, men kun har taget forbehold for overordnede punkter. 

Særligt i forhold til erhvervsdrivende, så vil det gratis udvalg af dokumenter ofte indeholde de lovmæssige mindstekrav. Men der vil fra udbyders side ofte være forbehold for, at dokumenterne anvendes på eget ansvar. 

Visse juridiske dokumenter kan kun oprettes og udfyldes gennem sundhed.dk og andre statslige hjemmesider. Dette gælder bl.a. hvis du ønsker at oprette et behandlingstestamente. Dokumenter som dette kan du selvfølgelig trygt udfylde online. 

Fordele og ulemper ved brugen af skabeloner og formularer

Som du måske fornemmer, er der både fordele og ulemper forbundet ved brugen af gratis skabeloner og online formularer. Her finder du de 3 vigtigste fordele og ulemper ved brug af skabeloner og gratis dokumenter

De 3 vigtigste fordele ved brugen af skabeloner og gratis dokumenter

  1. Juridiske dokumenter oprettet gennem skabeloner og formularer er ofte den hurtigste og billigste løsning.
  1. Ved ukomplicerede forhold, både private og erhvervsmæssige, kan skabeloner være fyldestgørende og fuldt dækkende.
  1. Du har mulighed for at oprette dine juridiske dokumenter i ro og mag, og kan hos visse firmaer derudover få gratis juridisk rådgivning undervejs. 

De 3 vigtigste ulemper ved brugen af skabeloner og gratis dokumenter

  1. Du risikerer, at dine juridiske dokumenter hverken er udarbejdet af en jurist eller advokat. Dette kan medfører fejl og mangler, som kan være alvorlige for din situation. 
  1. Dokumenterne tager ikke højde for din specifikke situationer, hvilket efterlader plads til fortolkninger, der går i modsatte retning af det ønskede. 
  1. Anvendelsen af særligt gratis dokumenter sker ofte på eget ansvar og inkluderer derfor ingen juridisk støtte. 

Er et juridisk dokument oprettet gennem en formular det rette for dig?

For både virksomheder og private kan standarddokumenter til tider være et fint valg. Problemet ligger i at vurdere, hvornår et standarddokument til fulde kan opfylde ens behov. Når det kommer til juridiske dokumenter er det nemlig vigtigt, at alle formuleringer er knivskarpe og ikke efterlader plads til efterfølgende fortolkninger. Eksempelvis i forbindelse med et testamente kan sådanne fortolkninger betyde, at testators ønsker ikke opfyldes. Derfor er vores klare anbefaling, at hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine specifikke forhold dækkes af en skabelon, så søg juridisk hjælp.

Ovenstående problem med standardskabeloner har virksomheden Mine Arvinger valgt at italesætte på deres hjemmeside. De benytter på nuværende tidspunkt hverken skabeloner eller formularer og sætter fokus på, hvorfor den personlige udfærdigelse af juridiske dokumenter er vigtig for dem. 

Vi kan kun opfordre til, at du som privatperson eller virksomheder er kritisk ved brug af gratis skabeloner og ved oprettelse af juridiske dokumenter gennem standardformularer. Derudover er det vigtigt at notere, at det ikke er alle udbydere, som overhovedet har enten advokater eller jurister ansat. Dette bør være en vigtig faktor for dit valg. 

Vi ved at brugen af skabeloner og formularer i forbindelse med oprettelse juridiske dokumenter er en uundgåelige del af fremtiden. Vores anbefaling er derfor, at du altid husker en god forudgående research og søger juridisk hjælp, såfremt du er usikker på din situation.