Annonce

Børn begynder tidligere og tidligere at benytte sig af teknologi og brugen af internettet. Der kan være mange fælder lagt ud, som de fleste børn ikke er opmærksomme på. Børnene kan blandt andet støde på clickbaits, falske profiler og falske mails. Det er vigtigt at lære børnene om disse fælder inden de alene får lov at dykke ned i internettets mange muligheder. Børn handler impulsivt og lystbaseret og tænker derfor oftest ikke over de konsekvenser det kan medføre, at blive snydt på internettet. Gør vi børnene opmærksomme, vil vi kunne undgå ubehagelige situationer, som får barnet til at føle sig forkert.

Gør barnet opmærksom på at faresignaler

I skolen og i SFO´en fylder spillekonsoller, computere og brugen af mobiler mere end før set og børnene får derigennem tidligt frie tøjler til at begive sig på nettet. Det er derfor en god ide, at man hjemmefra sætter sig ned med barnet og gennemgår de faresignaler, der kan være. Barnet skal særligt være opmærksom på mails og beskeder, som vedrører pengepræmier mm. Eller falske profiler på de sociale medier. Hvis de modtager beskeder fra folk de ikke kender, skal de lære at ignorere disse, og vise dem til forældrene. Modtager de mails om pengepræmier, skal de lære at være opmærksomme på stavefejl og henvisninger til udenlandske sider.

Den største fælde for børn findes i spille-apps. Det er før set, at apps har indeholdt virusser og derigennem direkte adgang til netværkstrafikken, hvor personfølsomme oplysninger kan udvindes fra. Det vil altså sige, at selvom du henter dine apps fra en velkendt app-store, så er det ikke ensbetydende med at du henter den korrekte app ned på mobilen. Hvis en nyligt hentet app ikke virker, når den er downloadet, skal den blot slettes. Det kan formentligt skyldes en fejl i appen.

Inddragelsen kan fremme barnets læring

Når vi inddrager børnene og advarer dem mod internettets fald grupper skal det ikke være en skræmmekampagne, men blot en sikkerhed for børnene. Børn har oftest ikke en lang koncentrationsevne, så måden vi ”uddanner” barnet i internettets brug, skal gøres appetitligt og sjovt for barnet. Med LEGO´s nye kodeekspres kan barnet lære om matematik, programmering og skabe en viden om årsag og virkning. Lyder denne app, som noget der kunne aktivere dit barn? Så læs mere om lego education her. Når barnet lærer om årsager og virkninger, samt sammenhænge får de mere viden om konsekvenser og kan derved bevæge sig mere sikkert rundt på nettet.