2018 bød på mange problemer med cybersikkerheden – der sås en lang række af omsiggribende virusangreb og hackerforsøg såvel som andre sikkerhedsbrister. Selvom bevidstheden om online sikkerhed og databeskyttelse vokser, ser vi i 2019 foreløbigt intet fald i datakriminalitet – og bestemt heller ikke i udviklingen inden for nye former for IT-kriminalitet!

 

Desværre kan intet sikkerhedssystem eller antivirusprogram beskytte dig 100% mod cyberangreb, fordi udviklingen af ny virus, nye former for hacking og andre kriminelle metoder hele tiden forsøger at være et skridt foran verdens førende IT-udviklere. Dette kan du dog afhjælpe ved at holde dit vigtigste arbejdsredskab, computeren, opdateret og at investere i en nyere model, inden uheldet er ude!

 

Har du en lidt ældre PC eller Mac, kan du ikke være sikker på, at du er dækket helt ind, selvom du abonnerer på antivirussoftware og anti-malware-programmer. Tjek derfor op på, om dit styresystem og browser er opdateret – og ikke mindst at disse opdateringer er kompatible med antivirussoftwaren! Over tid kan samarbejdet mellem visse styresystemer, browsere og sikkerhedsprogrammer eller sikkerhedstilføjelser i browseren nemlig blive forældet! Det vil derfor ofte ligne at du er fuldt dækket ind, fordi softwaren melder at sikkerheden er opdateret og at alt er i orden – uden at det nødvendigvis forholder sig sådan.

 

Man kan heller ikke se bort fra, at det er noget mere behageligt at have en nyere computermodel, der faktisk yder 100% rent performancemæssigt og dermed støtter dig i dit arbejde, i stedet for at modarbejde dig. Lagt sammen med din mulighed for altid at være beskyttet bedst muligt mod virus og anden datakriminalitet, er det således en meget fornuftig og nødvendig investering. Det tilrådes generelt, at man en gang hvert 3-5 år udsøger sig en ny computer – spar derfor op i god tid eller lån penge hurtigt, så du altid har det bedste udstyr og beskyttelse.

 

Er du glad for din nuværende model, så frygt ej: Computerproducenterne laver ofte løbende opdateringer af de mest populære modeller, så du både får det bedste af det gamle system og hardware, men også opdateret design og nye praktiske, lækre detaljer.

 

Er din computer næsten ny, er der andre ting – udover selvfølgelig at holde alt opdateret for at undgå “indbrud” – som du skal have for øje. Har du en sikkerhedskopi af computerens indhold i skyen eller på en ekstern harddisk, kan dette nemlig være anledning til en stor sikkerhedsbrist.

 

Kryptér så vidt muligt altid vigtigt arbejdsmæssig data, personlige dokumenter samt dine sikkerhedskopier af systemet. Du risikerer nemlig at ligge åben for hackerangreb og fri høst af din data, da eksterne drev faktisk ikke yder den helt store modstand for blot “middelgode” hackere og forskellige virus. Her finder du en guide til kryptering af eksterne harddiske og drev.

I forhold til opbevaring af din data og sikkerhedskopier i skyen, er det også vigtigt at du følge anvisninger om opdatering fra udbydere og følger deres forslag. I sidste halvår af 2018 var nyheden om sikkerhedsbrist ved Amazons S3 Bucket for eksempel tæt ved at blotte en stor andel brugeres sensitive data fuldstændig – så hold dig ikke mindst også opdateret på nyhedsfronten!