Meget af vores sociale omgang online består af chats. Det vil si samtaler som vi har i tekst eller videoform online. Man kan på mange måder sige, at det har erstattet brevskrivning, men det er ikke så tit man tænker over, hvordan vi bliver påvirkede af denne formen for kommunikation. Hvad gør de her online chats med os?

En ny måde at socialisere på

I dag føler vi at vi kender mennesker vi aldrig nogensinde har mødt. Online bekendtskaber er blevet en slags erstatning for fysiske bekendtskaber. Vi mødes mindre i virkeligheden og mere i en online virkelighed, og der er kommunikationen i stor grad på skrift. Skriftlig kommunikation ændrer den måde vi kommunikerer på. Det er meget anderledes hvordan vi udtrykker os skriftligt og hvordan iv udtrykker os mundtligt. For at nuancere sproget på tekst som vi bruger når vi chatter, så bruger vi emojis. Emojis er indikatorer på hvordan vores humør er når vi skriver det vi gør, og hvordan vi udtrykker os emotionelt, når vi skriver noget.

Dating er også blevet et fænomen der hovedsageligt foregår via online chat inden man overhovedet mødes. Der er ingen grænser for, hvem man kan møde online, og derfor bliver vi stillet foran et helt nyt spektrum af mennesker, i forhold til det vi bliver præsenteret med i virkeligheden. Dating online, for eksempel dating på scor, er et godt eksempel på hvordan relationer har flyttet sig fra en offline til en online virkelighed.

Emojis er faktisk et godt hjælpemiddel når vi formidler noget på skrift, og derfor er det efterhånden også blevet mere acceptabelt at bruge emojis når vi skrive e-mails, noget der ville være helt uhørt for bare få år siden.

Udvikler vi os skriftligt gennem chats?

Gør dette så at vi udvikler vores skriftlige kompetencer, eller har vi bare udviklet et helt nyt sprog, der er en erstatning for det mundtlige, og der grammatik og stavefejl ikke er så stort et fokus mere. Meget tyder på, at vi ikke udvikler os skriftligt, vi udvikler os mod en anden måde at kommunikere på, der skrift bliver et løsere begreb.

Vi kan holde hele samtaler på chats gennem memes og GIFs, og der kræves ikke et ekspansivt ordforråd for at kunne udtrykke sig online. Medier som Twitter, der der er en klar begrænsning på hvor mange tegn man kan skrive, gør den korte udtryksform til den regerende. Dette ser vi også på Instagram, at den måde vi kommunikerer noget ud på, er visuel og i captions, som er korte tekststykker.

Vi befinder os mere og mere i en online virkelighed der vores fremmeste omgangsform sker via online chats. Her kan vi tænke før vi udtrykker os i en helt anden grad end når vi taler face to face, og vi kan formidle følelser gennem emojis. Om vi kan lide det eller ikke, så er det den vej udviklingen går.

Undgå at blive snydt

Man ser desværre også en stigende tendens til at snyde folk, både mænd og kvinder på diverse online dating sider og apps. Det er derfor utrolig vigtigt at du er påpasselig, når du falder i snak med en.

Denne artikel går i dybden om en sag, man har set, hvor der er svindlet for flere tusinder af kroner. Når du falder i kontakt med en anden person online, er det derfor vigtigt at du aldrig:

  • Fortæller hvor du bor, før I har mødt hinanden et offentligt sted
  • Oplyser dit CPR-nummer
  • Oplyser dine kreditkort oplysninger

Den seneste sag man har dokumenteret lød fremgangsmetoden:

  1. Du kommer i kontakt med han/hun på en datingside, app eller socialt medie.
  2. Du snakker med vedkommende hen over et par dage.
  3. Svindleren vil spørger om du ikke kan ringe til ham/hende.
  4. Når du ringer, vil du opleve en robotlignende stemme hvorefter der sendes en SMS til dig med at der er kommet en virus på din tlf. (Dette er ikke teknisk muligt, via en sms)
  5. Et par dage efter bliver du ringet op af en betjent fra en politistation i København, som kontakter dig vedr. At der er oprettet et lån hos et låneselskab på X antal kroner.
  6. Betjenten vil nu spørger dig om dine oplysninger. CPR-nummer, NemID osv. For at bekræfte de oplysninger de har “modtaget”.
  7. Halvvejs gennem seancen ryger forbindelsen og derefter ringes der op fra hemmeligt nummer.

Her skal alarmklokkerne ringe meget højt. Det danske politi vil aldrig spørge efter dine oplysninger på den måde, ej heller spørge om du vil sende billede af dit NemID-kort og password herom for at bekræfte noget som helst.

Men hvis svindleren er dygtig, kan det lyde meget overbevisende, især når de bruger specielt software, som gør at det ligner at de ringer fra et nummer hos politiet, hvilket er set i flere sager, dette er dog kun midlertidigt, hvorfor forbindelsen altid afbrydes og derefter runges man op fra hemmeligt nummer.

Er du i tvivl om du bliver svindlet, kan du ringe til 114 for at få hjælp og høre nærmere hos Politiet.