Det er ofte at man hører om VPN, men langt de fleste ved rent faktisk hvad man konkret burger en VPN til, og kan ikke se hvorfor de selv skulle bruge det. Umiddelbart kan det også for mange lyde som om at det er en gråzone, og er forbundet med at man gør ting på internettet man ikke vil opdages i, eller har noget at skjule, men det er ikke altid tilfældet.

Generelt kan man sige at al vores aktivitet på internettet kan overvåges og trackes, og at undgå det er den primære grund til at benytte en VPN. En VPN, f.eks. SurfShark, kan nemlig kryptere din færden på nettet, og gør at andre ikke kan følge i hvad du foretager dig. Igen, hvorfor er det vigtig hvis man intet har at skjule? Det er lidt det samme som hvis man blev filmet på gaden hele tiden, det kan opfattes intimiderende, og som en krænkelse af privatlivets fred.

Men en VPN forbinder man rent teknisk til en anden server, eller ”computer”, som er lokaliseret et andet sted. Det kan være et andet sted i landet, men også i andre lande, hvis man drage fordel af det. Ens færden på nettet vil derfor kun kunne spores tilbage til den VPN server man er tilsluttet, og ikke til en selv, i udgangspunktet. Man kan simpelthen færdes privat på nettet med en VPN. Derudover kan det bruges til at benytte tjenester som streaming, tjenester osv. som kun er tilgængelige i specifikke lande. Det er omvendt også muligt at være i udlandet, og via en VPN ”være” i Danmark på internettet, så man f.eks. kan streame DR TV eller lig. når man er på ferie.

Der findes utrolig mange VPN-tjenester derude, og de kan noget forskelligt. Skal man i gang med VPN kan man f.eks. læse om noget af de forskellige muligheder her. Det er svært at anbefale en enkelt, da der kan være forskellige ting de er gode til, alt efter hvad ens primære formål med at benytte en VPN er. Men find en med en nemt interface, og en der virker både på din computer og på din telefon eller tablet, så du kan bruge den på alle dine devices. Derudover er det fornuftigt at finde en VPN der hvor du kan få pengene tilbage, hvis det ikke er noget for dig alligevel. Nogen kan f.eks. tilbyde at du kan få pengene tilbage i op til 30 dage, hvis produktet ikke er noget for dig alligevel. På den måde kan du komme i gang helt uden bekymringer. Desuden anses de for nogen af de hurtigste på markedet.

VPN er altså et ekstra filter ligges ind imellem dig og internettet. Så i stedet for at du, eller din computer, går direkte på nettet, så tilslutter du dig en server, som så går på nettet for dig. På den måde kommer der et filter imellem dig og internettet.