Tidligere var vi danskere vant til at gå i banken, hvis vi havde brug for et lån. Og for bare 20 år siden ville tanken om at låne penge andre steder end den traditionelle bank, have været helt uhørt for de fleste. Men tiderne ændrer sig, og i takt med at vi bliver stadigt mere digitale, bliver vores lånemønster også mere digitalt. Derfor er det i dag blevet helt normalt at låne penge online, fra computeren, mobilen eller din tablet. Men hvordan fungerer det egentlig?

Step 1: hvad er dine behov?

Det første step når du skal låne penge online, ligner i høj grad det samme som hvis du skulle låne penge i en traditionel bank. Du skal nemlig gøre op med dig selv, hvilke behov du har og hvor stort et lån, din økonomi kan bære.

Så derfor bør du stille dig selv følgende to spørgsmål:

  • Hvor mange penge har jeg behov for at låne?
  • Hvor mange penge har jeg til rådighed hver måned? (til afbetaling af lånet)

Hvor mange penge har jeg behov for at låne?

Grunden til at du bør overveje beløbet nøje, er fordi du aldrig bør låne flere penge end du i realiteten har behov for. Hvis du låner flere penge, end du bruger, er du stadig nødsaget til at betale renter af alle lånte penge. Og det vil mildt sagt være ærgerligt at betale penge på et lån, som du ikke havde behov for.

Hvor mange penge har jeg til rådighed til afbetaling?

En anden vigtig detalje, som du skal have styr på inden du begiver dig ud i at låne penge, er at finde ud af hvor mange penge du har til rådighed hver måned. Det finder du frem til ved at opstille et realistisk budget over dine indtægter og udgifter.

Når udgifterne er trukket fra dine indtægter, står du tilbage med dit månedlige rådighedsbeløb – og ud fra dette beløb kan du vurdere, hvor mange penge du har råd til at afbetale på et lån på månedlig basis. Derfor bør dit rådighedsbeløb have stor indflydelse på, hvilket lån du ender med at vælge.

Step 2: sammenlign via en online tjeneste

Når du har helt styr på hvor mange penge du vil låne, og hvor mange penge du har til afbetaling, er du klar til at starte sammenligningen af lånene på markedet. Her kan det være en stor fordel at benytte sig af en online sammenligningstjeneste, som på forhånd har samlet en lang række lån og opstillet dem så du nemt og enkelt kan sammenligne dem. Overblik vil nemlig langt hen ad vejen hjælpe dig til at finde det helt rigtige lån til dig og din økonomiske situation.

Sammenlign ud fra disse økonomiske parametre

Når du sammenligner lånene på siden, bør du sammenligne ud fra de økonomiske parametre, som har indflydelse på prisen på dit lån. Det kan som førstegangs låntager være svært at overskue hvilke parametre, der er vigtige, hvorfor vi i det følgende opstiller en liste over de begreber som du bør sætte dig grundigt ind i:

  • Rente
  • Løbetid
  • Gebyrer
  • ÅOP

Når du kender til disse begreber, vil du få en god forståelse for, hvilke lån som matcher din økonomiske situation. Det kan nemlig være svært at udpege et lån som “det bedste”, hvis ikke der tages udgangspunkt i din unikke situation. Derfor giver en smule research og overblik dig de bedste forudsætninger for at finde et lån som et det bedste for dig.

Og så er det da fantastisk at vi i dag kan klare hele låneprocessen online!