Går du med tanker om at købe ny bolig? Så har du sikkert også opdaget, at der er mange ting, du skal forholde dig til. Hvor i landet skal boligen ligge? Hvilken bank skal du kontakte? Hvor meget må boligen koste, og kan du overhovedet få lov til at låne? Der findes et hav af forskellige banker med hver deres ståsted. Nogle banker tilbyder én type lån, mens andre tilbyder flere og andre typer. Du behøver dog ikke at kontakte alle landets banker. I stedet kan du gøre det nemt og hurtigt online. Sammenlign bankens boliglån tilbud med andre her.

Find ud af, hvor meget du låne for

Når du går med tankerne om at købe ny bolig, vil du sikkert gerne vide, hvor meget du kan købe for. De fleste banker har nogle klare regler for, hvor meget man må låne. En typisk tommelfingerregel for, hvor meget du kan købe bolig for, er at gange din årlige husstandsindkomst før skat med fire, som er gældsfaktoren. Det vil sige, at hvis du har en husstandsindkomst på 700.000 kr., kan du som udgangspunkt købe bolig for 2,8 mio. (700.000 x 4 = 2.800.000). Det er dog altid en god idé at kontakte din bank for at høre, hvad du kan låne for, da de formentlig vil lave en samlet vurdering. 

Spar penge op 

Noget af det banken kigger allermest på, når de skal låne dig penge, er din opsparing. De vil formentlig ikke låne dig penge, hvis du ikke har minimum fem procent af boligens kontantpris til at stå på din konto. De fem procent fungerer som en udbetaling og er lovpligtig. Det er kun et plus, hvis du har mere end de fem procent til at stå på din konto, da der også er andre udgifter forbundet med boligkøb og optagelse af lån. Du vil sikkert også gerne kunne fylde din nye bolig ud med lidt nye møbler uden at bekymre dig om budgettet. 

Formindsk din gæld 

Det er også vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad din eventuelle gæld betyder for dit lån. Måske har du en studiegæld med dig, hvis du er nyuddannet, eller måske har du haft brug for at optage et lån til en ny bil. De fleste lån får konsekvenser for, hvor meget du kan købe bolig for. Derfor kan du med fordel formindske din gæld, inden begynder at kigge på bolig, ligesom du bør tænke over, om det er nødvendigt at optage lånene.