For mange af os som er bosat i Norden, føles vinteren ofte lang, kold og hård at komme igennem. Selvom vinteren fører mange hyggelige traditioner med sig og er perfekt til filmaftener, tæpper og varm te, kan man godt få lyst til at gå i hi i denne kolde tid. Dette privilegium at kunne gå i hi hører desværre primært dyrene til – har man et arbejde, hvad end man er fastansat eller selvstændig, kræver det ihvertfald lidt planlægning og økonomisk frihed, hvis man skal kunne rive vintermånederne ud af arbejdskalenderen.

Selvom vi holder os kørende gennem de mørke morgener, mørke dage og mørke aftener, kan vi godt få følelsen af at vores følelsesliv kan gå lidt i dvale.

Vi er generelt gode til at tilpasse os arbejdsmarkedets forventninger til os, om at vi skal kunne yde lige så meget om vinteren som om sommeren, selvom det ville være mere naturligt om vores arbejdsgang fulgte lyset, og derfor var kortere om vinteren end om sommeren.

Når vi på denne måde arbejder imod vores naturlige trang til at sove mere om vinteren, kan vi godt komme til også at sætte vores indre følelsesliv på autopilot.

Det er bla. derfor mange oplever en form for øget sensitivitet, når de første tegn på forår viser sig. Solens første stråler og den friske duft af spirende forårsblomster såsom krokus, vintergækker og erantis kan for mange være en enormt sanselig oplevelse.

For mange kan forår ligeledes vække stærke minder fra barndommen og være en utrolig både smuk og dybt melankolsk tid.

Faktisk kan foråret være den aller hårdeste tid for folk, som lider af en depression, da de i det gode vejr ikke på samme måde kan gemme sig ubemærket og bliver konfronteret med alle de glade mennesker udenfor, hvilket står i skarp kontrast til den måde de selv har det på.

Folk begynder så småt at komme mere udenfor og få en smule farve i de ellers vinterblege ansigter. Fænomenet forårskuller er rent faktisk en realitet, da den stigende varme og solens lys rent fysisk gør, at vi om foråret udskiller ekstra mange lykkestoffer i hjernen. Dette kan gøre os både forårskåde og give os mere energi, men forstanden hjælper foråret bestemt ikke på – tværtimod. Vi kan godt blive lidt kulrede af det fine vejr, og finde på både at glemme at tage jakke og solcreme på, drikke lidt for meget fyraftensøl, købe luksuriøse Påske Gaver til os selv og blive småforelskede i Gud og hver mand vi møder. Nyd foråret hvis du kan – det kan være en ganske magisk tid!