Måske du allerede har hørt om fibernet. Vi taler nemlig meget om den nye form for bredbåndsinternet, der løber gennem kabler og er lynhurtig. Men det er langt fra alle, der i dag har adgang til en fibernetforbindelse, som uden tvivl er den bedste og hurtigste internetforbindelse, det hidtil har været muligt at få.

Heldigvis er der lyse udsigter i fremtiden. I dag er der nemlig et stort fokus på at få gjort det muligt for endnu flere danskere at få et fibernetabonnement. Lige her kan du læse mere om, hvad det egentlig er for noget, og hvorfor det er så populært, så du er forberedt, når du får muligheden for at skifte.

Hvad er fibernet?

Lad os først kigge på, hvad vi taler om med fibernet. Her er der tale om en internetforbindelse, der arbejder med lysets hastighed, og som bliver transporteret gennem lysledere i jorden. Disse lysledere er produceret af tyndt glas, og de er ikke meget tykkere end et hår på dit hoved. Lyslederne leverer data gennem det, som kaldes for optiske fibre, som i al sin enkelthed betyder, at signalet bliver sendt via lys.

Det lyder måske lidt skørt, men den er god nok. Det bedste af det hele er, at du får en lynhurtig forbindelse, og at det samtidig er muligt at finde lave fibernet priser, fordi der er hård konkurrence på internetmarkedet i dag.

Forskellen på fibernet og bredbånd

Måske det hele lyder lidt smart, men der kan stadigvæk være en skepsis at finde blandt mange. For hvad er forskellen egentlig på fiber og bredbånd? Lad os hurtigt kaste et blik på det. 

Alle bredbåndsforbindelser starter faktisk på samme måde. De starter som en fiberforbindelse, men ved bredbånd bliver internetsignalet transporteret gennem kobbernet eller antennekabler ind i din bolig. Her deler du dit signal med andre, og det gør du ikke ved fibernet. Det betyder også, at du altid vil have den samme fibernet hastighed – lige meget om du sender eller downloader data. 

I forhold til mobilt bredbånd er du her afhængig af sendemaster. Det er også derfor, at mange har dårlig internetforbindelse uden for de større byer, fordi der er langt til den nærmeste sendemast, der sikrer et godt signal.

Sådan kommer du i gang

Selvom det langt fra er alle, der har adgang til den lynhurtige forbindelse, er der gode udsigter til, at du snart kan finde fibernet udbydere tæt på dig. Med et godt fibernet tilbud kan du forvente at finde dit fibernet billigt, og for mange er de almindelige priser på en fibernet pakke tilsvarende den, som de betaler i forvejen.

Undersøg først og fremmest forskellige fibernet udbydere for at se, om de tilbyder fibernet billigt hjemme hos dig. Hvis det er tilfældet, kan du undersøge udbyderne og deres fibernet pris, så du altid kan være sikker på at få din forbindelse til den stærkeste markedspris. Du kan også tjekke dit net hos Energistyrelsen for at danne dig et godt overblik, eller du kan læse en fibernet test og se, hvad andre anbefaler.

Og kan du endnu ikke modtage fiber, skal du stadigvæk holde øje, da der i dag arbejdes på højtryk for at kunne tilbyde den lynhurtige internetforbindelse til endnu flere husstand herhjemme.