Hvilke ting skal du som forælder overveje, før hele familien kommer på VR-bølgen
Der findes uden tvivl massevis af fantasifulde spil og oplevelser med virtual reality (VR), og man bør heller ikke blot male fanden på væggen, når talen falder på den imponerende teknologi. De, hvis forældre ikke selv er vokset op med computere, husker helt sikkert den overdrevne bekymring for at forlade den virkelig verden og i stedet blive “fanget i cyberspace” samt de velmente, men også fjollede, formaninger om permanent firkantede øjne!
Virtual Reality og VR-teknologi må siges at være et meget bogstaveligt skridt i denne retning, for skærmen sidder helt foran ansigtet og man lever sig så meget ind i dette “space”, at man nok godt kan sige, at man lever i en anden verden – så længe som spillet nu varer. Det er giver unægteligt stof til eftertanke og det er lærerigt at udforske nye universer og sætte sig selv på spil på en helt ny måde – for børn såvel som for voksne.
Hvordan sørger man for en god VR-oplevelse i børnehøjde?
Indholdsfortegnelse
VR-teknologien er kommet for at blive og både voksne og børn har med glæde taget VR-spil og det hav af lærerige VR-apps og programmer til sig. Der er bestemt massevis af sjove stunder og en stor socialitet forbundet med at spille VR-spil og at bære VR-briller, fordi spillene stort set altid er designet så man sagtens kan spille sammen, både med og uden VR-briller.
Bekymrer du dig over at skulle introducere VR-brillen i hjemmet, fordi iPad’en har været en stor tidssluger? Eller er du bekymret over sikkerheden i forhold til, om dit barn vil blive for opslugt eller skræmt over de virtuelle oplevelser? Vi giver her et bud på den måde, du fornuftigt og sikkert kan introducere VR i familien – særligt for de mindste!
- Overhold aldersbegrænsninger: Der er altid en god grund til, at der er sat en bestemt ramme for alderen.
- Vær lidt kritisk overfor de VR-spil, I vil prøve: Tjek anmeldelser inden, så du ved noget om selve indholdet, gameplayet og andre ting, der kan påvirke dit barn negativt eller positivt
- Fysisk sikkerhed: Når I spiller VR-spil, bør I rydde og sikre de nærmeste omgivelser. Skarpe kanter, et lavt stuebord eller småting på gulvet kan nemt føre til slemme ulykker.
- Spil sammen og tal sammen: Snak med dit barn om de oplevelser og følelser, som opstår i forbindelse med spillet. Spørg ind og hold øje med, om barnet kommer i en påfaldende anden sindsstemning under eller efter spillet. Mindre børn bør kun spille under opsyn af voksen eller væsentlig ældre søskende – og det gør desuden altd VR-spil meget sjovere, når man spiller dem sammen!
Har du fået lyst til at udforske solsystemet sammen med dit barn eller tænker at det vil være et hit at bygge jeres helt eget univers, fx i VR-udgaven af Minecraft, så er det også et godt tidspunkt at investere i VR-brille og andet udstyr. Kniber det, kan du undersøge muligheden for at tage et billigt kviklån, så I straks kan tage på eventyr i den nye VR-verden sammen.