Som E-borger kan du oprette et estlandsk firma og drive det fra hvor som helst i verden med meget lave omkostninger.

Det er måske gået din næse forbi, men i 2014 startede Estland deres E-residency program. Dette koncept gør det muligt for “alle” i verden at blive online “borgere” i Estland. Jeg kalder det herefter for den direkte oversættelse: E-borger.

Som E-borger kan du oprette og drive firma i Estland. I princippet svarer det til, at du får et estlandsk “NemID”. En digital signatur, som giver adgang til at kunne underskrive offentlige dokumenter til de estlandske myndigheder, aftaler med din bank med mere. Din digitale signatur kan faktisk benyttes til at signere alle former for juridiske dokumenter inden for EU.

Du behøver dog ikke at blive E-borger for at oprette firma i Estland – for alle borgere i EU kan oprette firma i ethvert EU-land, også Estland. Men med E-borgerskabet bliver virksomheden endnu lettere at drive, samtidigt med at det åbner op for nye muligheder for at se verden, da du kan drive dit firma “grænseløst”, dvs. flytte eller rejse ud i verden.

Her er nogle af fordelene:

 • Ingen krav om, at du opholder dig i Estland.
 • Ingen skat på overskud i dit estlandske firma.
 • Lave oprettelsesomkostninger, ca. 300 EUR.
 • Kun 2.500 EUR i startkapital, som blot skal indskydes inden for 1 år.
 • Lave omkostninger for drift; de fleste serviceudbydere i Estland tilbyder månedlige aftaler for mellem 49-99 EUR pr. måned med alt inkl. Dette for “private limited Companies” med én ejer.
 • Meget simpelt system, hvor du kan finde al information på engelsk eller spørge din serviceudbyder.
 • Fantastisk let interface til at drive dit firma; du skal kun uploade og matche dine indtægter og udgifter hver måned, hvilket for de fleste iværksættere vil kunne klares på 5-15 min. om måneden.
 • Du behøver ikke tænke på regler for moms og årsregnskab, ej heller frygte, at der kommer nogle ekstra udgifter for årsregnskab: Det er inkluderet i prisen hos de fleste serviceudbydere. Har du nogle spørgsmål til moms eller skat, vil din serviceudbyder svare hurtigt, og dertil er der masser af engelsk materiale at finde både fra den estlandske regering samt diverse serviceudbydere.

Ting man skal være opmærksom på:

 • Du skal betale skat af din løn og salær efter gældende regler, der hvor du opholder dig eller har tilhørsforhold.
 • Der kan være skattefordele ved at have firma i Estland, men driver du firmaet fra Danmark og sælger varer til danske kunder, så er det som at have en BRANCH i Danmark, og du skal derfor betale MOMS. (Jeg er ikke skatteekspert, men det er min forståelse af reglerne).
 • Det er ikke alle estlandske serviceudbydere, der understøtter salg af fysiske produkter.
 • Nogle estlandske serviceudbydere håndterer kun firmaer med én ejer.
 • Der er begrænsninger for investeringsmulighederne af firmaets kapital.
 • Der er begrænsninger for, hvad der er muligt med kryptovaluta.
 • Godkendelsen af E-borgerskabet tager 2-4 uger, og efterfølgende oprettelse af firma tager kun en dag eller to.
 • E-borgerskabet giver ingen positiv indflydelse for personer udenfor EU, der søger opholdstilladelse i Estland.

 

Sådan bliver du estlandsk E-borger
Jeg vil anbefale dig at finde din serviceadministrator først, da de ofte har et godt system og god vejledning. Jeg bruger selv Leapin.eu, som jeg har været rigtig glad for. Du kan benytte koden WEBINATORS, og du vil få 100 EUR rabat.

Du ansøger online, og jeg kan anbefale, at du forinden tilmelder dig hos LEAPIN.EU

 • Du skal give en kopi/et billede af dit pas.
 • Du skal kort beskrive din motivation for at søge E-borgerskabet.
 • Du skal betale 100 EUR.

Bliver du godkendt, skal du efterfølgende hente dit Smart-ID (NemID) på et af de mange udleveringssteder, der findes rundt omkring i verden. I Danmark er det på den estlandske ambassade, der ligger lige ved siden af Amalienborg, så kan du også hilse på dronningen i samme hug.

 

Opret dit estlandske firma

Har du fået dit E-borgerskab og dit Smart-ID, kan du hurtigt oprette dit estlandske firma.

 • Det koster 190 EUR at ansøge. (uanset om dit firma bliver godkendt eller ej)
 • Du skal beskrive dit firma og dine ydelser.
 • Herefter skal du blot vente nogle dage.

Bank – dit firma skal naturligvis også have en bank. Tidligere skulle man have en estlandsk bank, men reglerne er lavet om pr. 1. januar 2019, og du kan nu vælge bank i hele EU.

Hvem der kunne have interesse i dette setup, kunne være software-iværksættere, der sælger applikationer og online services, virksomheder uden for EU, som vil have foden inden for, freelancere, der ønsker at kunne drive deres virksomhed 100% online uden store bindinger, eller iværksættere som mig selv, der har slået sig ned i et land, der ikke er helt “up to date” med den digitale verden.

Opsummering – Hvad er E-residency?

 • E-Residency er en ny digital nation for globale borgere, der drives af Republikken Estland.
 • Estland er det første land, der tilbyder E-borgerskab, eller E-Residency, som det hedder på engelsk, et offentligt udstedt digitalt ID til rådighed for alle i verden
 • E-Residency tilbyder friheden til nemt at starte og styre en global forretning i et betroet EU-miljø.
 • E-Residency er en tværnational digital identitet, som alle i verden kan søge om at få adgang til – en platform bygget på integration, legitimitet og gennemsigtighed. E-borgere har derefter adgang til EUs erhvervsmiljø og kan bruge offentlige e-tjenester via deres digitale identitet.
 • Den primære årsag til, at e-borgere deltager i dette fællesskab, er, at drive en betroet lokationsuafhængig EU-virksomhed online med alle de værktøjer, der er nødvendige for at drive forretning på globalt plan.
 • 3 år efter start er der mere end 50.000 online borgere i den virtuelle estlandske stat.

 

Fun Facts om E-residency
Blandt kendte personer, der har E-borgerskab i Estland, er blandt andre Bill Gates, Pave Francis og fhv. præsident Obama. Sidst nævnte udtalte, da han lærte om det estlandske program, ”I should have called the Estonians” med hentydning til hans kritiserede IT-struktur bag Obamacare.

Estland er ikke mere det eneste land der tilbyder E-borgerskab, fordi i 2018 skulle det næste land med E-borgerskab blive, Azerbaijan! Jeg har planer om at undersøge deres program i 2019.

 

Om forfatteren
Søren Jensen, jeg arbejder som online marketing-konsulent for RedWeb.dk. Jeg har de sidste 4 år haft firma i Thailand og driver til dagligt siderne websitesupport.dk og webinators.dk. Sidste år søgte jeg efter en bro mellem det thailandske firma og det europæiske marked og faldt heldigvis over den estlandske løsning.

Jeg blev E-borger og fik herefter mit estlandske firma. Det var både let at oprette og har til dato været både den letteste og billigste måde at drive firma på, som jeg nogensinde har prøvet. Jeg har tidligere haft firma i Danmark, offshore-firma, og oplevelsen med at have firma i Thailand kunne jeg skrive mange blogindlæg om.

Jeg kan varmt anbefale Leapin.eu, som har været meget servicemindede hele vejen igennem. Hvis du tilmelder dig deres tjeneste og benytter koden WEBINATORS, vil du få 100 EUR rabat.