En ny udgave af NemID er på vej. Den nye version, som kaldes mitID, planlægges til at tages i brug i 2021. Opdateringen kommer efter flere opfordringer om udvikling af et mere brugervenligt system samt strenge krav om større digital sikkerhed omkring personfølsomme oplysninger. Det øgede fokus på sikkerheden omkring dansk digital infrastruktur kommer også efter flere eksempler på hackerforsøg på offentlige databaser de seneste år. Lanceringen af det nye system er dog også blot et resultat af en hurtigt udviklende digital sektor, der kræver konstant opdatering.

Et farvel til det kryptiske kodepapir

NemID bruges efterhånden mange steder på nettet, både på offentlige styrelser og private sites. Du bruger det sikkert når du skal logge in på Skat, Netbank eller diverse online kasinoer. Man bruger også NemID, ved optagelse af lån. Eksempelvis kan du ansøge via kviklanet.dk. MitID bliver efter planen lanceret i 2021. Herefter vil der være en overgangsperiode på et år, hvor begge systemer kan anvendes. NemID planlægges at skrottes i 2022. Derefter vil mitID have fuldt ud erstattet det gamle system, såfremt alt går som planlagt. MitID skal som minimum anvendes på de sider, hvor NemID i dag bliver brugt. Det gælder også optagelse af lån. Klik og læs mere om lån på 25000. Den nye version bliver uden det nøglekort vi alle kender som det foldede papir med en masse talkoder. Fremover skal mitID fortrinsvis fungere gennem en app, som det også er muligt i dag med NemID.

Hvad kan mitID gøre bedre?

Det nye mitID skulle have et stort fokus på forbedret brugervenlighed. Det gælder at gøre det nemmere for eksempelvis borgere med handicap, som logger ind med NemID mange gange dagligt. Der arbejdes også på at levere flere sikringsniveauer. Dermed skulle det blive simplere at logge ind på sites der ikke holder personfølsomme oplysninger, samtidig med at sikkerheden bevares omkring hjemmesider med følsomme data.