Der kan sagtens være tidspunkter, hvor det kniber med økonomien – især hvis der har været store omvæltninger i ens liv, som for eksempel at man lige er flyttet eller måske står uden arbejde. De store omvæltninger roder godt op i økonomien, og fordi det er svært at ændre på forbruget med et trylleslag, har det ofte den effekt, at der ikke rigtig er penge tilbage sidst på måneden. Det kan være hårdt – især hvis man skal forsørge en hel familie også. Derfor kan det være fristende at tage et lån, så man ikke behøver at gå på kompromis i hverdagen.

Har sine omkostninger

Hvis man tager et lån til hverdagsøkonomien, er der tale om et forbrugslån. Det betyder, at du kan låne penge, uden at skulle stille sikkerhed for dem, og så betaler du afdrag af beløbet hen over en aftalt periode. Men hvad er så det billigste forbrugslån? Lån har sine omkostninger: Der betales sommetider et gebyr ved oprettelse af lånet, og så påløber der en rente på det lånte beløb, der skal tilbagebetales. Dog kan du altid være sikker på, at du aldrig skal betale mere end det dobbelte af dit lån tilbage i renter, gebyrer og afdrag.

Prisen varierer

Forskellige institutioner tilbyder forskellige priser for deres forbrugslån. Det er dog vigtigt at have for øje, at prisen for et lån er højere, jo længere tilbagebetalingsperioden er, som du har aftalt med udlåneren. Renten påløber enten månedligt eller kvartalsvist, så jo længere du er om at betale af på lånet, jo flere penge, skal du betale tilbage. Derudover er det som regel billigere, hvis lånet har kvartalsvis rente, idet det samlede tilbagebetalingsbeløb stiger langsommere. Prisen stiger også, hvis du skal have tilbagebetalingsperioden forlænget, da der oftest bliver opkrævet et gebyr for det, og hvis du ikke får betalt i tide, kommer der også rykkergebyrer oveni. Et billigt forbrugslån er derfor et lån, der bliver betalt af hurtigst muligt.

Før du optager et lån

Før du optager et lån, er det dog vigtigt, at du sammenligner mulighederne, så du kan være sikker på, at du kan optage det lån, der er billigst for dig i den lange bane. Du kan nemt finde et forbrugslån oversigt ved en søgning på nettet. Det er for eksempel vigtigt at finde ud af, hvor mange penge, det egentlig kommer til at koste dig at optage lånet, både med månedligt afdrag, renter og det totale tilbagebetalingsbeløb. Derudover er det smart også at finde ud af, hvad det koster, hvis du alligevel ikke kan betale lånet af til den aftalte tid og derfor har brug for at forlænge tilbagebetalingsperioden. Måske er det billigere, hvis du får lavet et bevilget overtræk på din konto for at betale det sidste af lånet end hvis du får forlænget perioden. Det er derfor vigtigt at få budgetteret med lånet, før du bringer dig selv i en knibe. Du kan få råd og læse mere om dine rettigheder i forbindelse med forbrugslån på Forbrug.dk.