Synes du, at det kan være svært at have tjek på det hele, når det kommer til årsopgørelsen? Det er imidlertid ikke særlig svært, eftersom Skat.dk’s selvbetjeningsfunktion har gjort det utrolig let for dig som borger at få skovlen under årsopgørelsen. Vil du forstå din årsopgørelse? Denne artikel har til formål at hjælpe dig med at blive klogere på årsopgørelsen og vil guide dig igennem de vigtigste elementer, som du bør være opmærksom på, når du skal forholde dig til den på nettet.

Hvad er årsopgørelsen egentlig?

Tusindvis af danskere sidder klar ved computeren, når Skat hvert år i marts sender en besked til dig om, at du via Skats hjemmeside kan tjekke din årsopgørelse. Årsopgørelsen er en oversigt over det forgangne år – altså hvad du har betalt i skat sidste år. Hensigten med årsopgørelsen er at finde ud af, hvorvidt du har betalt for meget eller for lidt i skat.

Sådan tjekker du årsopgørelsen

Nu er det kortlagt, hvad årsopgørelsen egentlig er – men hvordan tjekker du den så? Det er faktisk utrolig let, og du kan tjekke den på ingen tid via nettet. Du finder din årsopgørelse på Skat.dk. For at logge ind på Skats hjemmeside skal du benytte dit NemID. Du finder årsopgørelsen liggende under punktet indkomst og skat. Der vil ligge forskudsopgørelser og årsopgørelser fra flere år tilbage, men du skal naturligvis kigge på den fra det forgangne år.

Derfor skal du huske at tjekke årsopgørelsen

Det er meget vigtigt, at du husker at tjekke årsopgørelsen, når denne udgives, og det er der flere grunde til. Årsopgørelsen viser, hvorvidt du har betalt for meget eller for lidt i skat. Derudover er det en god ide at tjekke, at alle Skats oplysninger er rigtige og få rettet eventuelle fejl, hvis der skulle være opstået nogen. Det er nemlig ikke alt på årsopgørelsen, som Skat automatisk udfylder, hvorfor du selv skal være opmærksom på, at eksempelvis fradragene er udfyldt korrekt.

Her er 5 typiske ting, som du bør være ekstra opmærksom på, når du tjekker årsopgørelsen:

  • Kørselsfradrag – Kører du mindst 12 kilometer hver vej til og fra arbejde, skal du indberette dette i årsopgørelsen. Fradraget trækkes fra din indkomst, før du betaler skat, og på den måde kan det ses som en gulerod for at arbejde længere væk fra bopælen.
  • Håndværkerfradrag – Der kan være en del penge at hente på håndværkerfradraget. Det gælder ydelser som eksempelvis rengøring, vinduespudsning eller håndværksarbejde såsom udskiftning af tag. Tjek derfor at dette er angivet på årsopgørelsen, hvis det er relevant for dig.
  • Kontingenter – Tjek altid op på fradrag på fagforeninger og a-kasser. Som regel kører dette automatisk, men der kan ske en smutter, hvorfor du skal huske at holde øje med dette også.
  • Velgørenhed – Lige såvel som du skal være opmærksom på eventuelle kontingenter, skal du også holde øje med fradrag for bidrag til velgørenhedsorganisationer.
  • Aktier – Til sidst skal du huske at opgøre og udfylde dine aktiegevinster på årsopgørelsen, hvis du for eksempel har en aktiesparekonto. Det samme gælder, hvis du har tab, da du nemlig kan få et fradrag på tabet.

Ingen årsopgørelse uden forskudsopgørelsen

Din årsopgørelse tager udgangspunkt i forskudsopgørelsen, hvorfor der naturligvis ikke er en årsopgørelse uden forskudsopgørelsen. Skat gør nemlig brug af de tal, du har oplyst i forskudsopgørelsen til at regne ud, hvorvidt du skal have penge tilbage i skat, eller om du får et skattesmæk. Forskudsopgørelsen finder du sammen med årsopgørelsen på Skats hjemmeside, og via TastSelv kan du let beregne, hvor meget du regner med at tjene samt udfylde eventuelle fradrag på forhånd.

Når det kommer til forskudsopgørelsen, skal du især tage hensyn til, hvis der sker ændringer i din levevis og indkomst, herunder:

  • Hvis din indkomst ændrer sig
  • Hvis du skifter job eller får flere/færre timer på jobbet
  • Hvis du er blevet skilt eller gift – dette har nemlig også betydning for din skat og årsopgørelse
  • Hvis du har skiftet adresse – vær ekstra opmærksom på, at dit kørselsfradrag ændrer sig, da det afhænger af din bopæl og placering af arbejdsplads
  • Hvis du skifter fagforening eller a-kasse – vær opmærksom på, om du betaler et andet beløb, end du gjorde førhen
  • Hvis du modtager børnepenge, SU eller anden indkomst foruden din hovedindkomst
  • Hvis du har købt ny bolig
  • Hvis du har startet en ny virksomhed
  • Hvis du har optaget et lån i banken, hvor der betales renter

Når der sker ændringer i dit liv, så husk at tjekke op på forskudsopgørelsen, således at du betaler den rette skat af din indkomst. Forskudsopgørelsen kommer ud hvert år i november og kan rettes til og udfyldes det følgende år. Den er mindst lige så vigtig at få udfyldt, som det er at få tjekket årsopgørelsen. Skat udfylder nemlig din forskudsopgørelse med tal fra det foregående år. De går altså ud fra, at du tjener det samme som sidste år, hvilket betyder, at det er utrolig vigtigt at rette forskudsopgørelsen til, når der sker ændringer i dit liv – især hvis det betyder, at du tjener enten mere eller mindre end det foregående år.

Penge tilbage eller skattesmæk?

Hvert år i marts sidder tusindvis af danske borgere klar ved computeren, når årsopgørelsen kommer ud. Årsopgørelsen giver dig som sagt mulighed for at se, om du skal have penge tilbage i skat, eller om du har betalt alt for lidt det forgangne år. Skal du have penge tilbage, så skal du blot læne dig tilbage og vente, da de automatisk vil gå ind på din konto. Skylder du penge, fordi du har betalt for lidt i skat, så kan du betale restskatten via Skats hjemmeside.

Ved at indtaste de rette oplysninger i forskudsopgørelsen, slipper du for at skulle rette årsopgørelsen for fejlagtige oplysninger og udfylde eventuelle mangler. Gør dig derfor den tjeneste at udfylde forskudsopgørelsen løbende – på den måde bliver det også meget lettere at overskue, og du undgår tilmed også et eventuelt skattesmæk ved at have dine informationer i orden.

Skulle der alligevel være opstået en fejl i årsopgørelsen, så kan du rette i den helt frem til 1. maj og få indberetningen bragt i fineste orden.