Hvad er VPN og hvordan kan det hjælpe dig i hverdagen?

Helt basalt betyder VPN “virtual private network” som direkte oversat til dansk betyder noget i stil med “virtuelt privat netværk”. Helt konkret bruges det til at skabe punkt til punkt kontakt mellem forskellige enheder på et netværk – f.eks. på internettet. En VPN forbindelse kan også være krypteret, hvilket er en af de store fordele ved VPN, den krypterede forbindelse mellem 2 eller flere enheder på netværket.

Ovenstående giver VPN de 2 vigtige fordele at det både kan være anonymt og sikkert at benytte forbindelsen, i modsætning til en offentlig forbindelse eller lig. Derfor er der mange der benytter VPN til at skabe tryghed for at forbindelse er helt privat og sikker at benytte, da man lukker døren for bl.a. hackere og andre it-kriminelle der kunne have interesse i at opsnappe data, filer eller information på din internetforbindelse.

Generelt bliver din IP-addresse logget alle stedet du besøger på nettet, du efterlader altså brødkrummer som man teknisk kan følge efterfølgende og se lige præcis hvilke sider du har besøgt og hvornår. Det er primært internetudbyderen der opsamler den data. Men er tilkoblet en VPN server er den serveren IP der bliver “logget” og ikke din personlige IP. Man kan sige at fordi du er koblet på en VPN server, så er det den server der besøger forskellige sites, og ikke dig selv, og dermed kan din internettrafik ikke spores. Det er lige præcis denne mekanisme man f.eks. benytter for omgå geoblokering. Hvis du f.eks. vil benytte en tjeneste der kun er tilgængelig i Danmark, men du er på ferie i Thailand, så kan du via VPN tilkoble en server der står i Danmark, og dermed ser det ud som om at du sidder i Danmark på din computer, og du kan derfor benytte tjenesten alligevel.

VPN er derfor genialt til at omgå blokeringer, men den største fordel som alle kan benytte er faktisk anonymitet og sikkerhed. Man får den sikrest mulige forbindelse, og sikre sig mod udefrakommende trusler og vira mm. Derudover er det selvfølgelig en bonus at kunne benytte streaming tjenester fra andre lande og meget andet, det er kun fantasien der sætter grænser. Se evt. guiden på bredbånd.dk/vpn og find den VPN tjeneste der passer bedst til dine behov.