Synes du, det kan være svært forstå skat, AM-bidrag, topskat, fradrag og alt, hvad der dertil hører? Du er bestemt ikke den eneste. Derfor har vi kreeret denne guide omkring nogle af de vigtigste punkter, som du bør vide noget om, når det kommer til skat – og hvordan du anvender IT til at få styr på det. Takket være internettet, så er det blevet utrolig nemt at få styr på og forstå sine skatteforhold.

Hvad er skat egentlig?

Skat er en obligatorisk ydelse, som opkræves af skattevæsenet. Har du en lønindkomst gennem arbejde i Danmark? Så skal du betale skat, AM-bidrag og A-skat, som din arbejdsgiver trækker af din indkomst. Din trækprocent, altså den del Skat trækker fra din personlige indkomst, samt dine fradrag fremgår af dit skattekort, som du finder digitalt på nettet. Ved at logge på TastSelv hos Skat.dk og søge i dine indkomstoplysninger finder du let frem til din trækprocent, fradrag og andre relevante oplysninger i forhold til din lønindkomst.

Skattekort – hvad er hvad?

Skattekort, frikort, hovedkort og bikort – hvad er egentlig lige hvad? Skattekortet er en samlet benævnelse for de tre sidstnævnte, nemlig frikortet, hovedkortet og bikortet. Skattekortet er i dag digitaliseret og du finder det på Skat.dk’s hjemmeside under forskudsopgørelsen.

For at gøre det lidt nemmere at forstå, finder du her en kort liste over de forskellige skattekort – og hvilket du bør benytte dig af.

  • Frikortet
    Frikortet egner sig til dig, som tjener mindre, end hvad dit personfradrag lyder på. Personfradraget, også kaldet bundfradraget, er dét beløb, som du må tjene hvert år uden at skulle betale skat af det. Personfradraget er forskelligt afhængig af om du er over eller under 18 år gammel. Ved at benytte frikortet slipper du altså for at betale skat af din indkomst, men det kræver naturligvis, at du tjener mindre end personfradraget.

  • Hovedkortet
    Regner du med at have en indkomst, der er højere end dit personfradrag? Så er det hovedkortet, du skal benytte. Det bruges til din primære indtægt – altså dér hvor du tjener mest. Når hovedkortet benyttes, så betaler du udelukkende skat af det beløb, der er større end dit fradrag. Dit personfradrag bliver automatisk fordelt jævnt ud på hele året, når du bruger hovedkortet. Således undgår du samtidig at få skatterabat i nogle måneder og uden fradrag sidst på året.

  • Bikortet
    Bikortet henvender sig til dig med flere beskæftigelser. Dette benyttes nemlig til dine sekundære indtægter, hvor der trækkes skat af al indkomst.

Du står selv for at din indkomst knyttes til det rigtige skattekort. Fortæl derfor altid din arbejdsgiver, hvilket skattekort de skal benytte. Er du usikker på, om din arbejdsgiver benytter det rigtige skattekort, kan du let tjekke dette på Skat.dk under indkomstoplysninger.

AM-bidrag, A-skat og B-skat – hvad er det?

Det kan være svært at se sig ud af, hvad det der står på lønsedlen og dit skattekort, egentlig betyder. Her menes især AM-bidrag, A-skat og B-skat.

  • AM-bidrag
    AM-bidrag står for arbejdsmarkedsbidrag og er en obligatorisk skat på 8% af din indkomst, som alle der er i arbejde, skal betale.

  • A-indkomst
    Denne indkomst er den vigtigste af dine indtægter, som du betaler A-skat af. A-skat betales af lønindkomster, dagpenge, SU, pension, renteindtægter, lejeindtægter og så videre. A-skatten afhænger af, hvor meget du tjener om året.

  • B-indkomst
    B-indkomsten er som regel skattepligtige indkomster, der er fordelt ujævnt over året, hvor der trækkes B-skat. Indkomsten dækker over en eller flere indtægtskilder, som er udover den normale indtægtskilde fra dit primære arbejde.

Tjek dine fradrag

Danske borgere i arbejde skal naturligvis betale skat af deres indkomst. Der findes dog en lang række skattefradrag, som er beløb, som du kan tjene uden at skulle betale skat af det. Skattefradrag er altså en undtagelse, hvor du skattefrit kan få udbetalt lønnen for at betale den udgift, som udløser fradraget. Det er dog vigtigt at huske, at du som privat borger selv skal ind og udfylde selvangivelsen via Skat.dk’s hjemmeside, således at de er opmærksom på dine fradrag, hvis de ikke automatisk er angivet. 

Her får du et bredt overblik over nogle af de vigtigste fradrag:

  • Kørselsfradrag
    Kørselsfradraget, også kaldet befordringsfradraget, er et fradrag for transporten til og fra din arbejdsplads. Har du mere end 12 km til din arbejdsplads, kan du få kørselsfradrag. Størrelsen på fradraget afhænger af en række ting, herunder din samlede kørselsafstand og hvor du bor. Kørselsfradraget sikrer, at det kan betale sig at arbejde langt væk hjemmefra. Via Skat.dk kan du let beregne dit kørselsfradrag ud fra antal arbejdsdage, din bopæl samt arbejdspladsens placering.
  • Velgørende formål

Donerer du penge til velgørende formål, kan du få fradrag for det. Det gælder eksempelvis gaver, bidrag og donationer til velgørende organisationer, foreninger, institutioner med mere.

  • Ægtefællebidrag
    Er du skilt, separeret eller flyttet fra hinanden, så kan du få fradrag, hvis du betaler ægtefællebidrag. Modtager du derimod ægtefællebidrag, skal du betale skat af det givne beløb.
  • Håndværkerfradrag
    Dette fradrag går også under navnet servicefradrag og gælder udvalgte serviceydelser og håndværksydelser, som er udført i boligen. På den måde kan det lettere betale sig at få fikset taget på huset eller lignende.

På Skat.dk kan du ved hjælp af deres fradragsvejleder finde frem til dine fradrag. Du skal blot sætte kryds ved de oplysninger, der gør sig gældende for dig, og så vil vejlederen på ingen tid finde frem til de fradrag, du bør være opmærksom på i din årsopgørelse.

Du har selv et ansvar

Når det kommer til skat, fradrag og så videre, så er det dit ansvar som borger at tjekke de informationer, som Skat har om dig og din indkomst eller indkomster, således at du ikke risikerer at betale hverken for meget eller for lidt i skat. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på at udfylde forskudsopgørelsen, når der er ændringer i dine indtægter eller levemåde, da det er sådan din skat og trækprocent reguleres.

Når du får din årsopgørelse fra Skat, så er det også dit ansvar at tjekke denne igennem. Her er det især vigtigt at være opmærksom på de mange fradrag. Nogle fradrag får du automatisk, hvorimod du selv er ansvarlig for at skrive de resterende på. Du kan let gøre dette på forhånd ved at indsætte dem i forskudsopgørelsen på Skat.dk’s hjemmeside – men du kan naturligvis også rette i årsopgørelsen, hvis der skulle være fejl med fradragene.

Skal du betale topskat?

Topskatten er en del af det danske skattesystem. Det er en skat på 15%, som betales af indkomster, som er over 513.400 danske kroner (pr. 2019), efter at arbejdsmarkedsbidraget på 8% er trukket fra. Satserne for topskat rykkes fra år til år, og skulle du være i tvivl om, hvorvidt du står til at betale topskat, så kan du tjekke de gældende satser på Skats hjemmeside.

Sørg for at betale det rette i skat

Der er selvfølgelig ingen, som har lyst til at risikere et skattesmæk. Derfor er det utrolig vigtigt, at du holder øje med din forskudsopgørelse og opdaterer den løbende, hvis dine forhold ændrer sig, eller hvis du bemærker fejloplysninger. Således kan du nemlig undgå at betale en forkert skat og dermed undgå et skattesmæk.

Det er rigtig vigtigt altid at forsøge at ramme plet med forskudsopgørelsen i forhold til din indkomst. Vil du være sikker på at undgå et skattesmæk, så har vi listet en række faktorer, som er vigtige at være opmærksom på:

  • Har din lønindkomst ændret sig?
  • Har du skiftet job?
  • Er du blevet skilt eller gift? Dette har nemlig også indflydelse på den skat, du betaler
  • Hvis du har skiftet adresse, skal du være opmærksom på, at dit kørselsfradrag ændrer sig alt afhængig af, hvor du bor og arbejder henne
  • Har du skiftet fagforening eller a-kasse, skal du være opmærksom på, om du betaler et andet beløb, end du gjorde førhen
  • Modtager du børnepenge, SU eller anden indkomst?
  • Har du købt ny bolig?
  • Har du optaget et lån i banken, hvor der betales renter?

Sker der ændringer i dit liv, så husk altid at rette det på forskudsopgørelsen, så du betaler den rette skat af din indkomst.

TastSelv gør det let som en leg

TastSelv er Skat.dk’s selvbetjeningsløsning, hvor du har mulighed for blandt andet at se og ændre i din forskudsopgørelse samt årsopgørelse. Alle med skattepligt til Danmark kan benytte TastSelv. Du skal blot logge på med dit NemID eller TastSelv-kode, hvorfra du let kan få adgang til de digitale informationer vedrørende dine skatteforhold. Det har gjort det utrolig let for dig som borger at være ajour med din indkomst, skat, fradrag og meget mere.

Sikker færdsel på internettet

Når du gør brug af dit NemID på nettet og færdes på sider, hvor der er adgang til følsomme oplysninger, så er det selvfølgelig vigtigt at færdes sikkert. Benytter du Skat.dk’s selvbetjeningsløsning, så husk altid at logge af og lukke dine browservinduer, når du er færdig. Derudover så er det vigtigt, at du holder dit NemID for dig selv. Nøglekortet kan nemlig let havne i de forkerte hænder, hvis du ikke tager visse forholdsregler og færdes sikkert på nettet, når du gør brug af NemID.